Бебета спят голи в стаи без печки в националната кардиоболница

Децата в детското отделение на Националната кардиологична болница, чиито родители не са доплатили, за да ги придружават, спят в стаи с по 6 легла, без печки и баня. Срещу 30 лева на ден в съседните ВИП стаи родителите получават печки, отделни бани и спят само по две деца в стая. Това показа проверка в лечебното заведение след сигнал на майка, лекувала сина си там.

Липса на достатъчно инхалатори и медицински сестри, голи бебета в стаи, в които температурата е около 16 градуса. На това става свидетел Сибира Коритарева, майка на 2-годишно дете, постъпило в болницата. Тя призна, че децата се лекуват, но изрази възмущение от лошата хигиена, която се поддържа.

"Едно бебе се наблюдава почти перманентно в първите месеци на живота му, защото има опасност да се обърне в съня си и да се задуши. Там децата никой не ги наблюдава. Самата аз сменях на няколко пъти памперси, ходех да завивам децата. Попитах една санитарка защо е така положението и тя за едно дете ми каза, че не било добре с главата и било от дом. Няма кой да го гушне, да го облече и да му каже, че не трябва да лежи на теракотения под", разказа Коритарева.

Защо някои деца стоят необлечени, попитахме на място завеждащия на детското отделение доктор Василка Илиева. За конкретен случай на дете, което стояло голо, тя обясни, че това дете е от малцинствен произход и самото то се събличало, защото не търпяло дрехи върху себе си.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини