Глобяват шофьори без "Гражданска отговорност"

Всички шофьори без задължителната застраховка "Гражданска отговорност" ще бъдат глобени. Камикадзетата зад волана, които правят често катастрофи, ще плащат повече за застраховката, а цената й вероятно ще се вдигне. Това ще бъде резултат на двете наредби, които прие на първо четене днес Комисията за финансов надзор, предаде АСН.

Сключените застраховки "Гражданска отговорност" ще се регистрират в нова информационна система, гласи първата наредба. Така ще се знае коя кола няма застраховка.

Идеята е шофьорите да бъдат глобявани за всеки ден, през който нямат валидна полица. Освен това застраховките за калпавите шофьори ще скочат в пъти, след като има единна база с данни кой прави катастрофи.

С втората наредба КФН ще задължи компаниите да заделят по-големи резерви за полиците "Гражданска отговорност", които продават. Това се налага заради конкуренцията и ниските цени, съпроводени с големи плащания за щетите. По-високите резерви може да накарат компаниите да вдигнат цената на "Гражданска отговорност".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини