Борисов е готов с новия здравен министър, до обяд го обявява

Премиерът Бойко Борисов е готов с новото предложение за министър на здравеопазването. Това каза министър-председателят в предаването „Здравей България” на Нова телевизия. Борисов, обаче не пожела да назове името на новия здравен министър и допълни, че ще го каже, когато трябва.

„20 години в българското здравеопазване няма реформа. Всички правителства сменят по няколко министри”, каза премиерът. Проф. Борисова положи максимални усилия в една система, която е тотално скапана през годините и която е направила българите да са най-болни, една система, която досега с доплащане под масата съществува, посочи той. Смяната на един министър няма да оправи всичко това, защото има наслагвания през толкова години, каза Борисов и допълни: Усилията ни ще продължат.

Във връзка с обявеното 20% доплащане в болничната помощ премиерът каза: „Не може да обявим 20% доплащане, първо не сме питали хората, не сме питали бранша, и да е правилно това решение, първо трябва да го решим в кабинета, в парламента и тогава регламентирано да го представим на хората”. Не може всички ние да го научим от сайта на министерството, уточни премиерът. Ако искам да прочета какво искат да направят, но дали това е факт и ще стане – е друго, каза още премиерът.

До обяд ще е ясно кой ще е новият здравен министър. Борисов каза, че е разговарял с различни съсловия и днес до обяд ще има тяхното решение и това на правителството и здравната комисия на парламента. Попитан дали един ден е достатъчен, за да се вземе решение кой да е новия министър на здравеопазването, премиерът Борисов каза: „Естествено, че е достатъчно”.

По думите му политическите сили от опозицията тотално са се провалили по време на тяхното управление и директно са задълбочили кризата в здравеопазването.

На въпрос дали ако продължат лекарските протести, ще си подаде оставката, Борисов заяви: „Цяла Европа е на улицата, протестират, много държави фалират, ние каквото сме обещали, го правим. България в новия бюджет е с най-ниските данъци за крайния потребител, не пипнахме пенсиите и заплатите, прекратихме отвличанията, магистралните грабежи. Ако искат лекарите да се върнат към тези, които доведоха държавата до това състояние....”. По думите на премиера усилена работа продължава и по строежа на магистралите „Люлин” и „Тракия”.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини