В Македония: България иска да присвои ракията

България ще се опита да регистрира ракията като свой национален продукт, но след като успее да се пребори с Македония, Сърбия, Унгария и Словения, които възнамеряват да направят същото, пише днес македонският вестник “Вечер”.

Това е заявил директорът на българската агенция по лозята и виното Красимир Коев. Според него, за да се регистрира като национален продукт ще трябва да се докаже, че ракията е от вино, а не е дестилат на жита, както и това, че за първи път е произведено в България.

Българският министър на земеделието Мирослав Найденов е предупредил, че по-голямото количество ракия не се произвежда от грозде, а от дестилация на жито. По думите му някои вина се произвеждат от спирт, с помощта на есенция и изкуствени оцветители.

От сръбското министерство на търговията са заявили, че българите нямало да успеят в своите намерения.

„Първо ракията е общо име за този продукт и като такъв не може да бъде защитен нито на национално, нито на световно ниво”, изтъкнал Страхина Гюрчанин, ръководител на групата за национална марка.

Ракията се счита за национална напитка на България, Република Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина, Унгария, Словения, Черна гора и Хърватия.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини