Дянков: България става рай, но след 10 г. Преглед на националния печат

„Стандарт”:  Сини и червени бутат Анна-Мария

Сини и червени спретнаха фронт срещу здравния министър Анна-Мария Борисова. СДС й поиска оставката, а БСП и ДПС обявиха, че вотът на недоверие към кабинета ще е заради провала в здравеопазването. Сините всъщност обявиха, че искат поне трима души да се разделят с постовете си заради некомпетентни реформи в здравеопазването. Според тях това са Анна-Мария Борисова, шефката на касата Нели Нешева и зам. финансовият министър Владислав Горанов, който е в надзорния съвет на касата. Само преди седмица и хората на Иван Костов поискаха оставката на здравния министър. "Отговорността е на премиера тези хора да бъдат махнати, защото самите те са безотговорни", обясни синият доктор Ваньо Шарков.

„Дума”: Синдикатите не покрепят проектобюджет 2011

КНСБ и КТ "Подкрепа" няма да подкрепят проектобюджет 2011 г., стана ясно вчера след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Президентът на "Подкрепа" д-р Константин Тренчев заяви, че това е бюджет на стагнацията и е крайно време да бъде казано освен откъде ще се режат разходи, откъде ще дойдат и приходи. Финансовият министър Симеон Дянков отсече, че в проектобюджета за 2011 г. не е предвидена по-висока минимална заплата. Така предложението на социалния министър Тотю Младенов за увеличаването й от 240 лв. на 270 лв. бе попарено. От думите на Дянков стана ясно за пореден път, че правителството изобщо не разглежда възможността и за увеличение на пенсиите.

 

„Новинар”: България става рай, но след 10 г.

Истински рай, какъвто сте гледали само по филмите, какъвто сте мечтали и бленували за себе си и своите деца - така описа финансовият ни министър Симеон Дянков бъдещето на България. Но след 10 години. „България след 10 години ще изглежда като страна, в която всички ще искат да живеят, учат и останат”. Това заяви вчера вицепремиерът Дянков на заседанието на Съвета за обществени консултации към парламентарната комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове. Пред депутатите вицепремиерът представи приоритетите на управляващите за развитието на България в рамките на стратегията „Европа 2020”. Според Дянков в този срок страната ни ще има по-добра инфраструктура и по-конкурентоспособна младеж.

 

„Труд”: Трима от 4-ма болни ще доплащат за лечението си

Трима от всеки четирима болни ще трябва да вадят пари от джоба си, за да доплатят лечението си, макар вече да са го покрили със здравноосигурителните вноски, които са плащали с години. Да не забравяме, че тройната коалиция услужливо вдигна “данък” здраве от 6 на 8 процента още през 2009 г. Днес от това благо се възползва и ГЕРБ. Пациентът - не. Всичко това става ясно в заложените мерки в “Концепцията за по-добро здравеопазване в България от 2010 до 2015 г.”. Идеята на Министерството на здравеопазването е пациентите, приети в общинските многопрофилни болници, да не доплащат. Но това няма да важи за всички останали лечебни заведения. Защото областните, университетските и националните центрове били по-модерни, разполагали с високоспециализирана апаратура и квалифицирани кадри, аргументираха се вчера от МЗ. Общинските болници у нас са около 120, а общият брой на всички лечебници е 414.

 

„24 Часа”: Бойко издига шефа на ВАС за омбудсман

ГЕРБ номинира шефа на ВАС Константин Пенчев за омбудсман. Кандидатурата бе обсъдена от управляващата група снощи. В Европа е честа практика шеф на ВАС да става омбудсман и обратното, защото двете длъжности се припокриват, обясни пред “24 часа” Искра Фидосова, която е изготвила мотивите за номинацията. Пенчев винаги се ръководи от върховенството на закона, показал е нетърпимост към корупцията, изразява свободно мнение и има необходимата независимост, за да е омбудсман, обясни тя. Фидосова отрече слуховете, че ще наследи Пенчев във ВАС. “Ако имах подобни намерения, нямаше да влизам в НС. След като съм заела отговорни политически постове, не е нормално да отида в независимата съдебна власт”, обясни тя. И допълни, че новият шеф ще се посочи от ВСС.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини