Самоубийствата в BG – повече от жертвите в катастрофи

Д-р Дамян Гетев

До десет психичноболни се самоубиват  годишно  в Кърджалийско. Броят на здравите, които слагат край на живота си не се води на отчет. Кърджалийска и Видинска област са единствените в страната,  за които няма официална статистика за броя на самоубийствата. Това трябва да се прави от местните здравни власти, заяви за Кърджали бг вести директорът на Психиатричната болница в града д-р Дамян Гетев.

Според него психичните заболявания са сред най-рисковите за хората, посягащи на живота си. Според проучвания на Европейския съюз в страната ни 19,5 на сто от хората има психични заболявания, а 11,4 са се лекували.

В Кърджалийско най-висок е процентът на самоубийствата сред шизофрениците и хората с депресивни състояния, подчерта д-р Дамян Гетев. Една от причините е, че психичноболните не могат да бъдат трудоустроени, да се интегрират и по този начин се тласкат към самоубийство. Обществото не полага грижа за тези хора, смята лекарят, затова и медиците са безпомощни, когато те искат да посегнат на живота си.

Според него в отношението към проблема със самоубийствата се наблюдава връщане назад във времето на тоталитаризма. В 70 –те и 80-те години темата бе табу, въпреки че сме били в първата петица на Европа.

Д-р Гетев цитира данни изнесени на конференция по Националната програма за превенция на самоубийствата. Според тях през 2009 г. те са били около 2400. Това е много повече от жертвите, които загиват по пътищата на страната годишно, подчерта психиатърът.

Той посочи,че програмата за превенция  не действа. Тя е спряла. От 2007 г. се събират данни с анкетни карти, които са пожелателни за Районните центрове по здравеопазване.

Д-р Гетев подчерта, че рискови за здравите хора са напредналата възраст и самотата, социални и икономически проблеми, конфликти в семейството или в службата, психологически кризи.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини