Бръснати глави протестираха с плакати срещу ромите. Вестниците в неделя

„Стандарт": Гласуваме по 10 пъти в нета

Всеки ще има право на няколко пъти гласуване в интернет в деня на изборите, като меродавен е последният вот. Това заяви шефката на правната комисия в парламента Искра Фидосова пред БНР. В новия изборен кодекс ГЕРБ предвижда електронното гласуване да се тества на следващите президентски и местни избори.
Избирател, който реши да промени дадения по електронен път глас, може да пусне и книжна бюлетина. Тогава вотът по интернет се елиминира. Това е с цел гаранция да няма манипулиране, аргументира се Искра Фидосова.
Проектът за изборен кодекс дава срок от 3 месеца, в който българите в чужбина да могат електронно да заявят в съответното посолство, къде се намират и къде биха желали да гласуват.

„Труд": Бръснати глави протестираха с плакати срещу ромите

Над 100 души се вдигнаха на протест под наслов "Цигански терор...?! Докога ще търпим, докога ще мълчим?" в София. Шествието бе организирано от Гражданско сдружение "Равни права и задължения" и Български национален съюз (БНС), а маршрутът му премина от НДК до храм-паметника "Св. Александър Невски".
Сред протестиращите бяха и роднините на загиналия на 4 юли т.г. 24-годишен Борислав Райнов, който почина след побой над него от десетки роми в столичния кв. "Овча купел". Майката на загиналото момче заяви, че е много разочарована от бездействието на разследващите органи. "Как така по време на инцидента е имало полицаи, които са станали свидетели на побоя, а сега толкова месеци се протака разследването", недоумяваше опечалената.

„Труд": Жестока катастрофа с товарен влак

Товарен влак със скрап дерайлира в Полски Тръмбеш и блокира жп трафика между Русе и Горна Оряховица.
"Живея близо до жп релсите. Бях на двора, когато в 20,25 ч проехтя оглушителен трясък. Най-напред помислих, че е земетресение, а после реших, че се сблъскали два тира. Лекар съм и веднага изтичах, за да проверя има ли пострадали хора. Забелязах вагон, който беше преобърнат на жп линията." Това разказа вчера пред "Труд" д-р Емил Енчев, който пръв се озовал на мястото.
Инцидентът станал, докато композицията влизала в жп гарата в града. Локомотивът, движещ се от Русе към Перник, бил с 15 вагона, като част от тях били натоварени със скрап.

„24 Часа": Сумиста остава зад решетките

Петър Стоянов - Сумиста остава за постоянно в ареста. Това постанови Шуменският окръжен съд. Решението бе взето късно снощи след над тричасово заседание, в което прокуратурата аргументира искането за налагане на най-тежката мярка с това, че Сумиста е обвинен по четири престъпления - подбудител и помагач при убийството на Борислав Георгиев, извършено на 6 април 2006 г. в София и на Петър Лупов, извършено във Велико Търново; съучастие и подбудителство към убийство на Румен Рачев, извършено в Шумен на 3 юли 2009 г. и образуване и ръководене на престъпна група.
Според защитата няма нито едно доказателство, че Стоянов е извършител на престъпленията.


„24 Часа": И килърът Атмаджов остава в ареста

Петър Атмаджов остава в ареста, реши Окръжен съд - Шумен. Той беше задържан във Велико Търново на 22 септември, а срещу него има повдигнати три обвинения - за съучастие в убийството на шуменския бизнесмен Румен Рачев, а също и за убийството на адвоката Петър Лупов във Велико Търново.
Атмаджов е обвинен и за притежание на различни оръжия и боеприпаси без разрешително.
Припомняме, че късно снощи Окръженият съд в Шумен наложи постоянна мярка за неотклонение на Петър Стоянов-Сумиста, също обвинен в убийството на шуменския бизнесмен Румен Рачев, както и на Борислав Георгиев.

„Стандарт": Шведска маса за учениците

Школските столове стават ресторанти. Те ще предлагат тънки пици с богата плънка и спагети с разнообразни сосове. Обичаните рецепти с италиански привкус са залегнали в новия рецептурник за ученическите столове и бюфети. Надяваме се готвачите да започнат да го прилагат през втория срок на годината, обясни за "Стандарт" проф. Донка Байкова, зам.-председател на Научното дружество по хранене и диететика и член на работната група, изготвила новите менюта. В момента школските майстори приготвят гозби по сборник от 2002 г. 90% от гозбите в новия рецептурник са стъпили на българската национална кухня. Включихме и атрактивни храни, които децата харесват, за да ги мотивираме да хапват топли манджи през деня, изтъкна специалистката. Едва 5% от учениците в горния курс обядват в училище, но се надяваме да променим отрицателните им нагласи, сподели експертката. Готвачите ще приготвят диетични бюреци с плънка от тиква, зеле или праз лук.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини