Чакаме за операция с номерче. Вестниците в събота

"Монитор": Бойко лобира пред Обама за визите

Премиерът Бойко Борисов е поставил въпроса за падането на американските визи лично пред щатския президент Барак Обама, разказа самият той пред "Монитор". Двамата се срещнаха на прием, който държавният глава на САЩ организира в Ню Йорк, а преди това и на обяд, даден от генералния секретар на ООН Бан Ки Мун в чест на държавните лидери, участващи в 65-ата сесия на Общото събрание на организацията.

Българският министър-председател е настоял пред Обама визовият режим за сънародниците ни, които искат да пътуват отвъд Океана, да бъде отменен, щом страната ни бъде приобщена към Шенгенското пространство. Бойко Борисов изтъкнал пред щатския президент, че когато това се случи, България ще е покрила основния критерий за свободно допускане на гражданите й на територията на САЩ. По думите на премиера американците нямат никакви проблеми с нас. Барак Обама, който се закани от трибуната на ООН САЩ да разгроми "Ал Кайда" и тероризма,  се поинтересувал за обстановката в България, а Борисов, от своя страна, му обрисувал настоящата картина в страната ни.

"Сега": Китай иска да строи АЕЦ "Белене", но по своя технология

Китай проявява голям интерес към строежа на АЕЦ "Белене", но по своя, а не по руска технология. Това се разбра след срещата на българския премиер Бойко Борисов с китайския му колега Вън Цзябао в централата на ООН в Ню Йорк. "Те веднага говорят за ядрена централа. Знаете, че те работеха по френски лицензи. След това си ги откупиха и в момента строят ядрени централи навсякъде по света и сега поставят техния си проблем - що не построите с наша технология централата", разказа Борисов. Проблемът е, че договорите за АЕЦ по руска технология вече са сключени от предишното правителство. Затова България ще се опита да пренасочи китайския инвеститорски интерес към изграждането на контейнерни терминали и концесиониране на пристанища и летища за транспорт на китайски стоки към Европа.

"Новинар": 50 000 евро струвала главата на Юри Галев

Убиецът на футболния бос Юри Галев е получил около 50 000 евро за главата му. МВР има данни за 5 убийства, които са били дело на „Килърите". Различни хора са поръчали покушението над Галев и това на шуменския бизнесмен Румен Рачев. Поръчката за убийството на Рачев и на адвоката Петър Лупов обаче идва от едно място. Зад поръчителството на двамата бизнесмени Борислав Георгиев и Александър Занев от София стои друго лице. Общо 4-ма са поръчителите в схемата на "Килърите", обясни вътрешният министър Цветан Цветанов.

"24 часа": У продажни чиновници пари за 1 магистрала

 Корумпираните държавни служители влагат основно мръсни пари в земеделски земи или ги държат в банкови сметки.

Общинските съветници са тези, които най-често престъпват закона, като ги разследват за всевъзможни престъпления - от вземане на подкуп през рекет до организиране на престъпни групи и разпространение на наркотици.

Проверка на в. "24 часа" показа, че комисията "Кушлев" в момента води дела за отнемане на пари и имущество срещу общо 24-ма държавни служители. Ако спечели процесите срещу тях, в хазната ще се влеят цели 105 252 405 лева мръсни пари - тази сума надхвърля бюджетите на ДАНС и Министерския съвет и почти почти стига за построяване на лот 2 от магистрала "Тракия" - от Стара до Нова Загора.

"Труд": Цветанов: МВР дължи 30,6 млн. лв. на бивши полицаи

МВР дължи 30,6 млн. лв. за обезщетения на освободени свои служители. Това заяви в парламентарния контрол вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов  в отговор на въпрос на лидера на ДСБ Иван Костов. В бюджета за целта били заложени само 28 млн. лв., каза Цветанов и припомни, че сините са искали по-малко пари за МВР.

"Вие имате гигантски бюджет като ведомство - над 1 млрд. лв. В този милиард обезщетенията са една много малка част и не би трябвало точно те да препъват вашата работа по съкращения и изграждане на новата структура, която да отговаря на изискванията на времето", заяви от трибуната Костов. "Не е милиард, а 950 милиона за т. г.", не му остана длъжен Цветанов, който явно се засегна от констатацията, че бюджетът на ведомството му бил гигантски.

"Новинар": 10 000 поискаха религията да се върне в училище

Българската православна църква успя да организира толкова поддръжници на вероучението в училище, колкото нито една партия или синдикат не са успявали да съберат на свой митинг в последните години. В литийното шествие под наслов „Образование на духа и добро бъдеще за нашите деца" взеха участие около 10 000 души от цялата страна. В 12 часа радетелите за изучаване на религия в школата потеглиха от НДК.

Начело на процесията бяха представителите на софийската епархия, които носеха множество икони и кръст. Шествието потегли, докато всички участващи изпълняваха песнопения. По данни на организаторите в инициативата са се включили 9 епархии. Начело на пловдивската редом до митрополит Николай вървеше и кметът на града Славчо Атанасов.

"Труд": Набедиха президентския кортеж за катастрофа

Президентският кортеж, с който държавният глава Георги Първанов пътува за Севливо, бе набеден за катастрофа.

Президентът участва в тържествата по повод 430-годишнината от обявяването на Севлиево за град. На излизане от кметството Първанов бе посрещнат с викове от двама мъже. Те директно го обвиниха, че малко по-рано кортежът му е предизвикал пътнотранспортно произшествие край село Малиново, Ловешко, след бензиностанцията на "Петрол". Според единия от тях, Симеон Маринчев от Лозен, президентските коли навлезли в лентата за насрещно движение, засекли бус, който се е блъснал в мантинелата, а в него се е ударила тойота. Имало и ранен.

От президентската охрана потвърдиха, че е имало пътен инцидент на въпросното място. Той не бил предизвикан от тях, а точно от човека, който ги обвинява.

"Стандарт": Чакаме за операция с номерче

Лекарите да раздават номерца на пациентите за операции. Това съветва докторите зам. здравният министър проф. Иван Миланов в специално писмо до Българския лекарски съюз. То е написано в отговор на запитване на медиците как да формират листи на чакащите. Заради липсата на пари преди дни така ги посъветва да правят здравният министър проф. Анна-Мария Борисова. Лекарите обаче се видяха в чудо, защото у нас няма инструкции как да се формират листи на чакащите и потърсиха отговор в здравното ведомство. Оттам пък веднага им обясниха следната система: "Спешните пациенти и най-вече бременните, родилките, децата се приемат веднага. Останалите получават номерче и чакат да дойде редът им". Не е сигурно обаче, че лекарите ще могат да помогнат и на спешните случаи.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини