Църквата ще проведе национално литийно шествие

Национално литийно шествие с молебен за България ще проведе днес Българската православна църква - Българска патриаршия.

С тази проява Църквата още веднъж ще изрази позицията си за необходимостта от въвеждане на редовен предмет за духовно-нравствено възпитание и образование на българските деца и ученици.

Началото на Националното литийно шествие "Образование за духа и доброто бъдеще на нашите деца", ще бъде огласено от петнадесетминутен камбанен звън в цялата страна.

В решението на Светия синод се посочва: От 12,00 до 12,15 ч. ще бият камбаните на всички храмове в родината ни. Техният звън ще се извиси в небето на България и ще попита нашата съвест: Помним ли делата на своите прадеди, благодарение на които днес ни има като народ и Църква? Мислим ли за доброто бъдеще на умните ни и прекрасни деца? Какво правим, за да получат децата ни пълноценно образование и висока духовна култура? Готови ли сме с всички сили и на дело да допринесем за спасението на нашите деца? На 24 септември камбанният звън в цяла България ще призове нацията ни да се събуди и освободи от мъчителната безпътица, в която тя се намира след толкова много експерименти с народната й съдба, която без Църквата и вярата жъне горчивите плодове на ценностния срив, духовната обърканост и обществената разединеност. Камбаните на България ще звънят, за да се опомним всред ограбващата ни и изтощаваща загриженост за ежедневното ни оцеляване, защото насъщният хляб, от който ние и децата ни имаме нужда, не е само материален, но и духовен. Църковните камбани ще звънят за всички нас, призовавайки ни да прозрем, че духовно-нравственото образование е съществена част от най-висшите достижения на националната ни култура и на европейската цивилизация и че българският народ ще има достойно бъдеще, ако обучението по религия бъде приложено навсякъде и за всички.

Според Църквата, въвеждането на обучението по религия в задължителната подготовка на децата и учениците ще спомогне за изграждането на „тази възродена България, която всички ние искаме да имаме за своя родина”.

Светият Синод на БПЦ-Българска патриаршия създаде Концепция относно статута на предмета "Религия" в българското общообразователно училище. Богословските факултети, катедри и специалности в най-големите български университети и преквалификационните програми дават специалисти, които поетапно могат да поемат предмета „Религия” в детските градини и в училищата. Въпрос на разум и воля от страна на обществото и държавата е духовно-нравственото образование да бъде възстановено в нашето училище.

Характерът на учебния предмет „Религия” се определя от образователните и културно-историческите традиции в България. В началната и прогимназиалната възраст се обособява според вероизповеданието в съответни профили – „Религия-Православие”, „Религия-Римокатолицизъм” „Религия-Ислям” и др., подобно на езиковото обучение. Същевременно, в гимназиалния курс на обучение се предвижда запознаване с традицията и културата и на другите религии в България, което ще включва запознаване с обичаите и принципите им в културно-исторически аспект.

В шествието от 12.00 часа в София ще участват членове на Св. Синод на БПЦ-БП, православно духовенство, миряни, родители, преподаватели, общественици и политици в качеството им на граждани на България. Началото на шествието ще е от НДК, а маршрутът ще е следният: НДК откъм бул. „Фритьоф Нансен”, бул. „Фритьоф Нансен”, бул. „Патриарх Евтимий”, ул. „Христо Белчев”, ул. „Хан Аспарух”, бул. „Витоша”, пл. „Св. Неделя”, бул. „Дондуков”, МОМН, Президентство, Министерски съвет, бул. „Цар Освободител”, ул. „Г.С.Раковски”, ул. „Оборище”, площад „Св. Александър Невски”. В 12.50 часа на пл. „Св. Александър Невски” ще се проведе Молебен за българските деца и за задължително обучение по Религия-Православие. В 13.00 ч. на пл. „Св. Александър Невски” ще започне едночасов концерт с участници: детски вокални групи „Мечо Пух” и „Таралежите”, деца и ученици, детски катедрални хорове (Варна и Ловеч), вокален ансамбъл „Юлангело”, катедралните митрополитски хорове при храмовете „Св. Неделя” (София) „Св. Марина” (Пловдив), „Св. Троица” (Ловеч), патриаршески катедрален хор „Св. Александър Невски” (София).

Концертът ще завърши с „Многая лета”, изпято от всички присъстващи и подкрепено от празничния звън на камбаните на „Св. Александър Невски”.

В 14.00 ч. ще бъде връчена петиция за обучението по Религия-Православие на председателката на 41-то Народно събрание Цецка Цачева и на министър-председателя Бойко Борисов в Министерския съвет от страна на две църковни делегации, включващи синодални архиереи, духовенство, родители.

Във връзка с провеждането на Национално литийно шествие на 24.09.2010г. от 7.00 до 15.00 часа се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите обслужващи мероприятието, както следва: -на паркинга на площад Княз Александър І; -на северната страна на площад „Св.Алексанъдр Невски”, съобщиха от Столична община

От 11.00 до 14.00 на 24.09.2010г. се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки, както следва: - по ул. „Оборище” между ул. „Г.С.Раковски” и бул. „Васил Левски”; - ул. „11-ти август”между ул. „Московска” и ул. „Оборище”.

СДВР ще осигури постове за контрол и регулиране на движението на възловите кръстовища. Движението на пътните превозни средства ще се спира и възстановява поетапно в зависимост от преминаването на участниците в литийното шествие.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини