Точкова система за пенсия само за тежките професии

Точковата система за пенсия да се запази само за категорийните работници. Това е предложила вчера шефката на Националния осигурителен институт Христина Митрева на среща в парламента, поискана от КТ „Подкрепа“ Синдикалистите се срещнаха с председателката на Народното събрание Цецка Цачева, управителката на НОИ, социалният министър Тотю Младенов и депутати от социалната комисия от ГЕРБ, за да обсъдят пенсионната реформа, пише Монитор.

Според вицепрезидента на „Подкрепа“ Димитър Манолов пред тях Митрева предложила сегашната система да се запази, като се вдигне с една точка, но само за т.нар. тежки професии. За тях една точка, а не една година повече да се брои за пенсия.

Точковата система действа и в момента, като тя представлява сбор от възрастта и стажа. Сега жените се пенсионират при събиране на 94 точки, а мъжете - при 100.

Предложението е само за категорийните работници, потвърди и зам.-шефката на социалната комисия Светлана Ангелова. Според Мика Зайкова от „Подкрепа“ обаче ставало дума и за промяна във вече направените предложения за трета категория труд.

След по-обстойни сметки НОИ щял да конкретизира как категорийните работници да се пенсионират с повече точки от останалите. Все още не са ясни условията, коментира Димитър Манолов.

На срещата беше решено специална работна група от експерти на „Подкрепа“ и на социалното министерство, както и депутати на ГЕРБ от социалната комисия да бистрят нови предложения.

Те ще бъдат готови до месец и половина и ще бъдат внесени между двете четения на промените в Кодекса за социално осигуряване, който вече беше гласуван от комисията. Първото заседание на експертите ще е още този четвъртък, поясни президентът на „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев.

Според д-р Тренчев макар КНСБ и „Подкрепа“ да имат сходни забележки към законопроекта, те имат различна философия за промените. Не можем да се присъединяваме към протестите на КНСБ, понеже нашият най-висш орган ще се събере едва на 29 септември и тогава може да вземе решение, напомни той пред „Монитор“. Според него „Подкрепа“ ще постави остро своите искания, но не само за пенсионната реформа, а и за здравеопазването, където проблемите са също много.

Не сме присъдружна организация на КНСБ, проблеми има, но от тях не може да се прави капитал, особено по време на криза, коментира след срещата д-р Тренчев. От протести ръце потриват както политическите опоненти на управляващите, така и техните ортаци и полуортаци, добави синдикалистът.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини