Jaguar XJ Sentinel - луксозна бронирана лимузина

Най-новият представител на серията XJ на Jaguar е бронираният Sentinel, който ще дебютира на предстоящото автомобилно изложение в Москва, което ще се проведе от 25 до 29 август.

XJ Sentinel е предназначен за тези, които по някаква причина търсят максимална безопасност, тъй като в него те могат да се чувстват защитени от нападения с от 9-милиметрови оръжия до експлозиви.

При конструирането на XJ Sentinel е използвана по-здрава стомана, както и кевлар, като при работата си по модела от Jaguar са си партнирали със специалистите от Centigon. По-този начин автомобилът получава защита от атака с експлозив или динамит. Пространството под пода на колата пък може да остане непокътнато при нападение с гранати.

Колата е снабдена с 19-цолови джанти Aleutian, както и с технологията Dunlop RunOnFlat (DSST), осигуряваща мобилност дори и през зимата.

От Jaguar твърдят, че макар и брониран, автомобилът всъщност не се отличава визуално от стандартния XJ.

Колата се базира на версията на седана XJ, чието междуосие е дълго. Моделът се задвижва от 5-литров бензинов V8 двигател с мощност от 385 к.с. , свързан с шестстепенна автоматична трансмисия. Според думите на ръководството на компанията XJ Sentinel постига ускорение от 0 до 100 км/ч за 9.7 секунди и е способен да развие максимална скорост от 195 км/ч.

За да се справят с увеличената маса на автомобила (равняваща се на 3 800 кг), инженерите на Jaguar са оптимизирали окачването, кормилната система, както и спирачната система, заимствана от модела XJ Supercharged (който иначе си има мощност е 510 к.с.)

Майк О’ Дрискол , управляващ директор на Jaguar Cars, коментира следното по повод на новия автомобил: "XJ Sentinel е впечатляваща луксозна бронирана лимузина. Тя предоставя на правителства, организации за сигурност и частни лица най-високи нива на безопасност, модерен дизайн, добра динамика и приятен дизайн на интериора. XJ Sentinel ще се хареса и на най-претенциозните автомобилни ентусиасти."

Източник: rs-auto.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини