Вселената ще се разширява вечно

Вселената ще продължи се разширява вечно, установиха учени от НАСА след изследване върху тъмната енергия, съобщи в. "Дейли телеграф", цитиран от БТА.

Астрономите използваха космическия телескоп "Хъбъл", за да съберат данни за енергията, която разширява Вселената с все по-голяма скорост. Тази загадъчна сила, открита през 1998 г., е невидима, но отговаря за 72 процента от размера на Вселената. Почти 24 процента от нея пък са тъмна материя, която също не се вижда, но се изучава по-лесно от тъмната енергия заради гравитационното й влияние.

Останалата част - само 4 процента - е позната на всички материя, "от която са направени хората, планетите, звездите и всичко, изградено от атоми". Големият международен екип, работил по изследването в Лабораторията за реактивни двигатели в Пасадена, стига до извода, че разпределението на тъмната енергия означава, че Вселената няма да спре да нараства, макар и един ден да умре и да се превърне в студена пустош.

Учените са наблюдавали с "Хъбъл" и Много големия телескоп на Европейската космическа обсерватория как светлината от далечни звезди се изкривява около един от най-големите известни галактически купове, наречен Абел 1689. Заради огромната му маса той е като "космическа лупа", която насочва в друга посока светлината. Този метод е много визуален. С него буквално се вижда как гравитацията и тъмната енергия пречупват светилната от галактиките отзад в арки.

Резултатите от изследването означават, че за първи път специалистите могат да кажат, че разширяването на Вселената "ще продължи да се ускорява и тя ще се разширява вечно".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини