Изпитът за шофьор като "Стани богат". Преглед на националния печат

„Новинар": Ангелов не отстъпва за шефа на военното разузнаване

Министърът на отбраната Аню Ангелов няма да отстъпи и да смени предложението си за шеф на военното разузнаване. Това стана ясно от думите му във Варна, където той бе по повод 131-вата годишнина на Военноморските сили. През седмицата кабинетът гласува предложението на Ангелов шеф на военното разузнаване да стане комодор Валентин Гагашев. Това пък предизвика поредния конфликт между институциите, президентът Георги Първанов обясни, че е нарушена съгласувателната процедура.

Повод за изказването на Ангелов бе коментарът на президента Георги Първанов от събота, че новият директор на „Военна информация" трябва да бъде от сегашното ръководство на службата, за да има приемственост. „Не споделям схващането на президента, че трябва да има приемственост", заяви вчера военният министър.

„Труд": "Шибани" археолози искат извинение

Божидар Димитров да се извини на археолозите за оскърблението, което им нанесе, като ги нарече "шибани", призова в ефира на БНР археоложката Маргарита Ваклинова.

"Г-н Божидар Димитров следва да се извини публично - така както оскърби цялата колегия, чиито открития той ловко използва в продължение на години", каза тя по повод квалификацията на министъра без портфейл.

Гневът му на 3 август бе по адрес на археолозите, които скрити в анонимност, изразяваха пред журналисти съмнение, че откритите край Созопол мощи не са на Йоан Кръстител.

"Някой си позволява да оскърбява голяма група от учени, археологията е историческа наука. Аз съм от тези "шибаните и завистливите", възмути се Ваклинова.

„Труд": Удължаваме визите на руснаци, закъсали заради пожарите

Николай Младенов България ще удължи визите на руснаци, които са у нас, но не могат да се приберат в родината си заради проблемите с пожарите, съобщи външният министър Николай Младенов.

Решението е взето от правителството по предложение на министрите на външните и вътрешните работи. Така руските граждани, пребиваващи у нас с цел туризъм, ще могат, ако желаят, да удължат престоя си до 30 дни след изтичане на туристическите им визи.

В съобщението на Министерството на външните работи се уточнява, че мярката е временна и се предприема във връзка с трудната ситуация в някои региони на Руската федерация.

„Стандарт": Завой от Сваровски

Завоят "Стависки" става "Сваровски". Осева линия с боя от специални перли ще пази шофьорите по опасното трасе. Маркировката с най-известните кристали е дарение от браншовата асоциация "Пътна безопасност". Сдружението на фирми производители на мантинели, пътни знаци и маркировка е дало 60 хиляди лева, за да обезопаси участъка между Созопол и Приморско. На това място през август 2007 г. пияният Максим Стависки уби с хамъра си Петър Петров, а оцелялата по чудо Мануела Горсова още не може да се възстанови.

Перлите в боята правят осевата линия изключително искряща. Така тя се вижда дори в порой и гъста мъгла, обясниха от асоциацията. На завоя "Стависки" ще бъдат сложени по-големи кристали в боята, за да се усили допълнително ефектът.

„Стандарт": Изпитът за шофьор като "Стани богат"

Шофьорските изпити ще се провеждат сякаш участвате в играта "Стани богат". Те ще се правят с електронни листовки, което напълно ще спре купуването на книжки, заяви за "Стандарт" шефът на ИА "Автомобилна администрация" Симеон Арнаудов. Предвижда се по време на изпита за шофьор да има един монитор и една клавиатура, както в "Стани богат". Курсистът със стрелки ще ходи до избрания от него отговор на зададения въпрос. Резултатът от изпита за всеки кандидат ще излиза само след секунди. Няма да е възможна манипулация, подсказване или намеса от страна на проверяващите. Новата система ще бъде въведена от 2011 г. В момента се прави техническото задание. Според специалистите системата може да бъде въведена до 3 месеца. С електронната листовка ще се премахне бумащината. Няма да има нужда да се води досие на кандидата.

„Новинар": Съдът отмени забраната за ин витро след 43 години

Административен съд София - град отмени заповед на Фонда за асистирана репродукция, съобщиха от съда. Делото е образувано по жалба на жена, на която е отказано "ин витро". Жалбата на М.К. е срещу заповед на директора на Център "Фонд за асистирана репродукция" към Министерство на здравеопазването. Жената се жалва от това, че процедурата й е отказана, поради навършване на 43 години.

Съдът е преценил, че оспорваната заповед е издадена в съществено нарушение на административно-производствените правила, противоречи на материалния закон и не съответства на целта на закона. Според съда възрастовият критерий е дискриминационен и противоречи на Конституцията и Закона за защита от дискриминация.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини