Заработи телескопът, който ще следи за опасни астероиди

Телескопът на хавайския остров Мауи, предназначен да следи за астероиди и комети, които могат да застрашат Земята, вече работи с пълен капацитет, съобщиха Би Би Си и Асошиейтед прес.

Телескопът Pan-STARRS ще картографира големи райони от небето всяка нощ, за да проследява не само близките космически обекти, но и експлодиращи звезди (свръхнови).

Очаква се всеки месец той да покрива една шеста от небето, допълва БТА.

Тъй като телескопът е оборудван с най-голямата дигитална камера в света (с 1400 мегапиксела), астрономите ще могат да снимат с него наведнъж район от небето колкото 36 пълни луни. Всяка нощ той ще събира по 4 терабайта данни, които могат да запълнят 1000 DVD-та.

Като обхваща голям участък, се очаква телескопът да улавя много движещи се обекти в Слънчевата система. Честото им проследяване ще позволи на астрономите да изчисляват орбитите им и да определят, ако има потенциална заплаха за Земята.

Телескопът ще улови и много малки обекти в Слънчевата система, които досега са се крили от подобни изследвания. Диаметърът на телескопа, който е на върха Халеакала, е 1,8 м. Той е прототип на по-голям телескоп, който ще е четири пъти по-мощен и ще бъде построен на Мауна Кеа.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини