BMW и Saab подготвят малък модел

От BMW и Saab преговарят за евентуално партньорство за производството на малкия Saab 92. Липсата на тире между 9 и 2 не е случайна, а е част от новата стратегия на Saab, свързана с имената на модели на бъдещи модели на компанията като 93 и 94X.

Информация на източници, близки до двата автомобилни производителя, разкрива, че от BMW и Saab са обсъдили начини за споделяне помежду си на части и технологии за конструирането на такава кола. Според същите данни от немската компания ще предоставят на Saab платформата на MINI, както и двигатели и трансмисии, необходими за създаването на конкурентна шведска малка кола. Дизайнът на малкия 92 най-вероятно ще бъде вдъхновен от капковидния мъник, произвеждан от 1949 до 1956 година. Очаква се автомобилът да е с 10 % по-голям от MINI.

Целта на новия собственик на Saab Spyker е да се продават поне 30 000 бройки годишно от новия модел, който ще се появи на пазара в периода от 2012 и 2014 година. Според най-оптимистичните прогнози на ръководството на шведската компания от автомобила ще се продават годишно дори по 60 000 бройки, което представлява половината от целия й производствен обем.

Изпълнителният директор на Spyker Виктор Мюлер вярва, че рецесията е предоставила най-добри възможности за по-малките компании като неговата за взаимодействие с по-големи автомобилни производители, които активно търсят начини за спестяване на производствени разходи чрез споделяне на технологии.

От ръководствата на Saab и BMW не коментираха възможността за евентуално партньорство помежду си. Мюлер обаче поясни, че ще оповестят решението си по този въпрос в рамките на следващите три месеца.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини