Хиляди се събраха да почетaт празника на буквите

Празнуващите пред Дома на културата

С празнична манифестация посрещнаха празника на сляванската писменост и българската култура жителите на Кърджали. Около десет хиляди души бяха изпълнили централният булевард „България” за да приветстват представителните блокове на местните училища и селските читалища. Според Гюлезар М. това е незапомнен по масовостта си празник в Кърджали. Просълзих се като видях толкова много хора в центъра, сподели тя.

Денят започна с празненства в средните училища, на които бяха изпратени зрелостниците. Събраха се педагози, абитуренти, родители, бивши възпитаници на школата. Представителни блокове съставени от ученици в униформи, водени от школските знаменосци се отправиха към Дома на културата. От тук започна празничната манифестация. Колоната водеха гвардейския отряд на Езиковата гимназия и мажоретките от СОУ „Отец Паисий”. Единствено възпитаниците на СОУ „П.Р.Славейков” пожелаха да манифестират в пълен състав. Предвождаха ги абитуриентите.

Манифестиращите преминаваха през шпалира от кърджалийци. Пред общината бе застанал кметът Хасан Азис с екипа си и председателят на общинския съвет Сейфи Неджиб, които аплодираха дефилиращите ученици и педагози.

Манифестиращи и публика изпълниха централния парк пред паметника на Майка България. На могилата застанаха знаменосците на местните училища.

Присъстващите поднесоха цветя на паметника. На площадката пред него застанаха кмета Хасан Азис, народният представител Цвета Караянчева, областният управител Иванка Таушанова, енорийският свещеник отец Петър.

Уникалният празник на буквети може и да ни развесели и да ни разплаче. Днес е ден на светлината и надеждата, на милите спомени.Народ който има празник на буквите е посочен от Господа, той неизменно възкръсва, каза в приветствието си кмета на Кърджали Хасан Азис. Той награди с дипломи отличилите се през годината средношколци.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини