Операция „Чиновникът” хвана служител на министерство

Служител на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма беше задържан при полицейска операция "Чиновникът" в София. Акцията се проведе съвместно между служители на Главна дирекция "Криминална полиция" и Главна дирекция "Досъдебно производство", под ръководството на Софийска градска прокуратура.

За участие в схеми за изготвяне на финансови обосновки на проекти със средства от Европейския съюз по Оперативна програма "Конкурентоспособност" е задържан 32-годишният служител на министерството. Естеството на работата му давало възможност да познава алгоритъма за оценка, съобщават от пресцентъра на МВР. Той подавал информация за подходящите крайни финансови показатели и по този начин манипулирал класирането на проектите. Така, като се възползвал от служебното си положение, получавал имотни облаги.

Спецоперацията се проведе след осеммесечно разследване на престъпните схеми, в които участвал държавният служител. В рамките на акцията се извършват процесуално-следствени действия на осем адреса в София.

Задържаният държавен служител е главен експерт в дирекция "Европейски фондове" на енергийното министерство и от шест години работи като финансов контрольор, съобщи министърът на икономиката Трайчо Трайков. Според Трайков основният проблем, свързан с дейността на служителя е, че не са обявявани имената на консултантските фирми, работили по подготовката на проекти по програмата "Конкурентоспособност". Това означава, че напълно възможно е фирмата на жена му да е обслужвала спечелили проекти, обясни министър Трайков. Работата на задържания служител е била свързана с одобряване на доклади и верифициране на разходи. Според Трайков, ако се докаже, че служителят е извършвал такива неща, това е очевиден конфликт на интереси.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини