Дянков: Президентът да си гледа историята на БКП. Преглед на националния печат

„Труд": ЕБВР: България и Прибалтика излизат последни от кризата

Последни се заразихме с вируса на световната криза, последни и ще оздравеем.
Нови данни на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) сочат, че България ще е сред 4-те страни в Централна и Източна Европа, чиито икономики ще продължат да се свиват през т. г. Другите са Литва, Латвия и Естония. Останалите ще изплуват от дъното до края на годината.
За 2010 г. ЕБВР очаква 1,2% спад на брутния вътрешен продукт (БВП) у нас. Спрямо януарския доклад на институцията прогнозата е занижена - тогава беше за нулев растеж. За тази година банката очаква 1,9% инфлация у нас.

„Стандарт": 27 банки държат държавните пари

25 български и 2 чужди банки държат парите на държавните фирми. Това сочи справка за разплащателните сметки и депозитите на предприятията към 31 март 2010 г. Документът бе предоставен от Министерството на финансите на Съюза на издателите в България по силата на Закона за достъп до информацията. Данните включват сметките на 18 държавни фирми. Сред тях са Български енергиен холдинг и фирмите от неговата структура - "Булгаргаз", "Булгартрансгаз", НЕК, АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-изток 2", "Булгартабак холдинг", "Благоевград БТ", "Кинтекс", Национална компания "Индустриални зони". От фирмите към транспортно министерство са включени БДЖ, НКЖИ, Летище София, Ръководство на въздушното движение, "Български пощи". Има данни и за Фонда за органите за местно самоуправление ФЛАГ, който е към строителното министерство, военния холдинг "Терем" и "Информационно обслужване" към финансовото ведомство.

„Сега": Дянков: Президентът да си гледа историята на БКП

Винаги съм казвал - който за каквото е учил, с това да се занимава. Аз имам докторат по икономика. Първанов какво е учил? История на комунизма, да се занимава с това.
По този начин вицепремиерът и министър на финансите отговори задочно на Георги Първанов за възможността пари от резерва да се използват за покриване на бюджетния дефицит, предаде БНТ. Вчера държавният глава остро разкритикува правителството, че не може да се справи с икономическата криза и големия дефицит.
След скандала между двамата заради репликата "млад милиардер" и публикуваната от Първанов стенограма от срещата, на която Дянков смяташе да се извини, финансовият министър пази близо 2 месеца мълчание по темата "Първанов". През това време ГЕРБ проведе кампания за импийчмънт на президента, която претърпя провал.

„24 Часа": Дамбовците щели да стават живи факли

"Ще се нагълтам с бензин и ще се запаля като факла, ако това ще реши проблема. Ще стигна до крайности!" Това каза собственикът на "Екометал инженеринг" Пламен Стоянов, известен като Големия Дамбовец. Той обвини МВР в полицейски произвол и целенасочени атаки към него.
Според Стоянов се обслужвали интересите на хора, които искали да завземат пазарната ниша на неговата фирма.
Повод за изказването му беше акция от 15 май, в която бяха задържани 5 от камионите му, а на един от шофьорите и багерист бяха повдигнати обвинения, че се опитали да откраднат метал от "Кремиковци", скрит в шлака.

„Новинар": Порои откъснаха Банско и Якоруда от света

Няколко села в община Якоруда бяха откъснати от света, а около 10 хотела в Банско бяха наводнени след проливните дъждове в края на миналата седмица. Вследствие на обилния дъжд река Места в община Якоруда преля. Прииждащите води на реката отнесоха няколко моста. Пътят между Якоруда и Велинград беше прекъснат. Освен нарушената пътна инфраструктура в общината е унищожена и почти цялата реколта. По думите на кмета на Якоруда Нерудин Кефелов общината не разполага със средства за възстановяване на пораженията от преливането на реката.
"Конструкцията на мостовете е подкопана. Вероятно ще се наложи единият мост да бъде изграден отново, а за другия ще трябва да се предприемат мерки за укрепване", каза Кефелов.

„Дума": Откриха бул. "Бойко Борисов" в София

Булевард на името на Бойко Борисов откриха на официална церемония социалисти от Дискусионния клуб за социална местна политика вчера. Представителите на левицата преименуваха с името на премиера разкопаната и негодна за движение улица "Цар Самуил". Въпросната улица - в участъка между ул. "Позитано" до бул. "Стамболийски, е в ужасно състояние заради строеж на сграда и преминаващата там строителна техника.
Тежките машини на строителите отдавна не се движат, но улицата прилича на селски сокак, заяви на импровизираното тържество председателят на ДКСМП Николай Белалов.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини