Бойко Борисов: Развържете кесиите. Вестниците в неделя

„24 часа": Държавата иска 50 000 от адвокат за разкопки в имота му

От 10 000 до 50 000 лв. трябва да плати благоевградски адвокат за открити в имота му 2 раннохристиянски гробници.

Преди 2 г. Марио Биков, който е и общински съветник от ЛИДЕР, започнал да строи сграда в наследствения си имот от 500 квадрата в Сандански. При изкопните работи попаднал на гробниците и сигнализирал в местния музей и НИПК. Оттам замразили обекта, за да се направят разкопки. Досега обаче средства за тях не са намерени.

"Не мога да строя, а съм дал много пари за проект, купил съм материали, наел съм надзорна и строителна фирма. На загуба съм. Според Закона за културното наследство средствата за разкопките са за сметка на възложителя", обясни Биков.

Юристът недоумява как е приет този закон, след като в случая откритите гробници са на държавата, а не негови, за да плаща той.

"Така направен, законът ще принуди хора, които открият в имотите си исторически паметници, да не съобщават и да ги рушат. Защото в противен случай трябва сами да си плащат за реставрацията", допълни общинарят Биков.

 

„24 часа": Математичка е светското лице на ГЕРБ

Тя е светското лице на ГЕРБ. Звездата й изгря след няколко благотворителни търгове, ревюта, концерти и коктейли. Атрактивна руса дама, облечена най-често в черна рокля до коляното, с малко грим и семпли бижута. Това е Албена Йорданова.

За броени месеци от неизвестна счетоводителка тя се превърна в светска дама номер 1 на партията на Бойко Борисов. А като лидер на столичната женска организация на ГЕРБ дори спечели приз за женско присъствие в политиката от сдружение Famous.

Почти ежемесечно организира благотворителни акции. На коледен коктейл събра средства за нов кувьоз за "Шейново" и 10 телевизора за старческия дом в кв. Захарна фабрика. Зарадва децата в много домове с лакомства и подаръци.

Организира кръгла маса по темата за насилието и търг за събиране на средства за възстановителни операции на две жени, жертви на заливане с киселина.

"Това, че си в политическа партия, не те прави по-малко човек. Затова се стремим с колегите да правим нещо по-различно от политика, да подпомагаме с такива акции нашите лидери", казва Йорданова. Съзнава, че акциите и светският й имидж предизвикват ревност в партията.

 

„Труд": Сърбия проверява Ковачки заради Йоца Амстердам?

Сръбската полиция ще разследва връзките на подземния бос Сретен Йоцич с бизнесмени, участвали в приватизацията в Сърбия, като Христо Ковачки и израелеца Моти Зисер, пише белградският в. "Блиц", цитирайки свои източници.

Властите вече проверяват тайните банкови сметки на наркобоса, известен като Йоца Амстердам.

„Труд": Бойко срича в колата: Хи шуд аполоджайз!

Дървена кутия с разноцветни листчета помага на премиера Бойко Борисов да научи английски език. Най-често я ползвал в колата, докато пътува. От едната страна на листчето е английската дума и нейното произношение, изписано с български букви. А от другата - значението й на български.

"Кутията с думичките английските къде ми е? Донеси ми я", поръчва премиерът на охраната. Отваря я и вади листче. На него пише: "Да ми се извини." Обръща хартийката и чете: "Хи шуд аполоджайз!"

 

„Стандарт": Абитуриентите златни кокошки

Абитуриентите стават златни кокошки. Школски директори масово прибират пари под масата, за да пратят младежите в точно определена кръчма. Те прибират рушвети от собствениците, които са за сметка на младежите. За това алармират родители от Пловдив. Те са категорични, че кувертите за ресторант, фото и други екстри около баловете са ненормално раздути. Разликата от обичайните тарифи се прибирала от директорите.

Проверка на "Стандарт" показа, че под тепетата няма по-евтин куверт от 70 лева. Цените стигат и стотачка според броя звезди на ресторанта. Когато няма балове обаче, менюто струва наполовина по-малко.

Дори и с диджея сумата не може да е двойно завишена, категорични са родителите.

„Стандарт": Проверяват Сретен за бизнес с Ковачки

Властите в Сърбия проверяват Сретен Йосич за бизнес контакти с българския бизнесмен Христо Ковачки. Финансовата полиция в западната ни съседка разследва връзките на Йосич с хора, участвали в приватизацията в Сърбия. Сред тях са Ковачки и израелският милионер Моти Зисер. Това съобщи сръбският в. "Блиц".

Сретен Йосич е известен като един от най-големите балкански наркобосове под името Йоца Амстердам. Финансовото разследване трябва да установи богатството му. Затова полицаите проверяват тайните му банкови сметки, фирмите, в чиято приватизация е участвал, недвижимите имоти, тайните сейфове в Сърбия и чужбина, инвестициите на сръбските сътрудници и милионери от чужбина, с които Йоца Амстердам е работил.

„Монитор": Eнергото ни цака с надписани сметки

Хиляди абонати на енергото се чудят как да си платят надписаните сметки за ток. Други направо са изпаднали в шок от констатациите на енергото, че са крадци на ток и заради това им начисляват суми от по 1000 лв. нагоре за шест месеца назад. Трети просто се отказват да се борят с монополистите ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН и най-често си тръгват напъдени от "любезни" служители.

Това показват многобройните жалби на клиентите на трите енергодружества, получени в "Монитор", Комисията за защита на потребителите и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

За първите четири месеца на годината само в енергийния регулатор са постъпили 538 жалби срещу електроразпределителните предприятия (ЕРП). 47% от тях са от клиенти на ЧЕЗ, 44 на сто - от абонати на Е.ОН, а останалите 9% - от клиенти на ЕВН. За цялата 2009 г. броят на жалбите в ДКЕВР срещу енергото е 1356, а в самите ЕРП-та - близо 26 хиляди.

Според експертите в отдел "Жалби" на ДКЕВР абонатите на ЧЕЗ се жалят най-вече от надписването на сметки. Както и от това, че дружеството с години не изкупува изградените от инвеститори и клиенти съоръжения, като трафопостове например.

Според източници от чешката компания след отпадането на тримесечното отчитане жалбите за надписани сметки направо валят.

„Монитор": Премиерът Борисов призова: Развържете кесиите, инвестирайте в бизнес

Българинът да харчи повече и да инвестира спестяванията си в бизнес, а не да ги държи в банките. Тази препоръка отправи премиерът Бойко Борисов в ефира на бТВ. По думите му при условията на финансова криза само за първите няколко месеца на годината спестените пари, които са сложени на лихва в банките, са с 5 млрд. лв. повече спрямо миналата година.

„Монитор": Мануела проговаря

Мануела Горсова, която изпадна в кома след зверската катастрофа, причинена от фигуриста Максим Стависки, може да проговори до няколко месеца. Надеждата на родителите на девойката е, че до 2-3 месеца тя ще започне да изговаря цели думи. За целта обаче първо трябва да се махне специална тръбичка, която е поставена в гърлото на момичето, за да й помага да преглъща и да диша по-лесно.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини