Земното магнитно поле се оказа с 250 милиона години по-старо

Американски учени установиха, че земното магнитно поле е съществувало 250 милиона години по-рано, отколкото се мислеше досега, съобщи Би Би Си.

Екип от университета на Рочестър откри доказателствата в миниатюрни железни минерали, подредени в древни вулканични дацитни скали в планината Барбертън в РЮА.

Анализ на минералите, които са на 3,45 милиарда години, показа, че тогава земното магнитно поле е било много по-слабо, отколкото е сега, допълва БТА.

Учените, ръководени от проф. Джон Тардуно, са разработили метод за изследване на частици магнетитни минерали, уловени в кристали вулканична скала. Тези минерали се ориентират по посока на земното магнитно поле в охлаждащата се магма и остават в това положение, когато температурата на скалата падне под 580 градуса Целзий.

Преди 3,45 милиарда години са се появили и първите слаби признаци за живот на планетата ни. Вероятно двете неща - магнитното поле и появата на живот - са свързани. Земното магнитно поле защитава всички форми на живот на Земята, като отразява вредните частици, идващи от Слънцето.

Зараждащото се магнитно поле е било много по-слабо от днешното. Сега границата между магнетосферата и слънчевия вятър е на около 10 земни радиуса. Първоначално обаче границата е била много по-ниско - вероятно между три и пет земни радиуса.

Това означава, че атмосферата е губела повече и по-бързо леките си елементи, като водорода. Това може да означава, че в този ранен етап от развитието на Земята върху нея е имало много повече вода.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини