Няма да пипат данъците до края на годината

След правителствено заседание министър-председателят на България Бойко Борисов потвърди вече известната новина, че ДДС няма да се вдига. Той информира още, че ще бъде направена актуализация на държавния бюджет, а чрез емитиране на държавен дълг ще се стабилизира валутния борд.

"Започват реформи в социалната и здравната система", допълни Борисов.

От думите на премиера стана ясно още, че специализирани екипи от НАП, Агенция „Митници", ДАНС и МВР ще работят за постигането на до 500 млн. лв. повече приходи от акцизи на цигари, алкохол и строително желязо. Общините също ще трябва да направят икономии в размер на 91 млн. лв. Ще се търсят възможности как да бъде компенсирана местната власт, увери премиерът. Държавата ще отпусне извънредно 116 млн. лв. на тютюнопроизводителите. 220 млн. лв. ще бъдат отблокирани от бюджета на Здравната каса. 148 млн. лв. ще бъдат отпуснати за социално подпомагане, а 10 млн. лв. - за заетостта, предаде КРОСС.

Допълнителни средства ще бъдат отпуснати за регионалното и транспортното министерство. Целта е да се гарантира по-добра инфраструктура и комуникации. 50 млн. лв. ще бъдат дадени за АМ „Люлин". Ако това не бъде направено и проектът бъде замразен, държавата ще загуби 250 млн. лв., каза премиерът. Ще бъдат отпуснати средства и за моста на бул. „Брюксел" в столицата и за "Южната дъга" на Околовръстния път на столицата. Пари ще бъдат насочени и за тунела до гр. Бургас, местостоянката на корабите на р. Дунав, за пътните възли на Велико Търново, Бургас и Варна.

Стана ясно още, че 300 млн. лв. ще бъдат дадени, заради подписан договор за доставка на хеликоптери.

Премиерът не пожела да каже в кои ведомства ще бъдат извършени най-сериозни съкращения. Той уточни само, че в МВР съкращенията ще бъдат 13 процента.

"Училищата не влизат в списъка на ведомствата, в които ще има съкращения", информира Борисов.

Министър-председателят е разпоредил да се премахнат персоналните шофьори в държавната администрация. Автомобилите на правителството ще стоят на гараж и всеки, който има нужда от превоз, ще може да ги ползва.Премиерът посъветва своите подчинени също да ползват метрото, което бил направил „като слънце".

Борисов използва възможността да честити рождените дни на Сергей Станишев и на своя външен министър Николай Младенов.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини