20 години затвор и 2 млн. лв. обезщетения отсъдиха по делото "София-Кардам"

Окръжният съд в Плевен вече е готов с решението си по делото за пожара във влака София-Кардам, при който през февруари 2008 година загинаха 9 пътници. В 14.30 часа председателят на Наказателния състав Николай Господинов започна да чете присъдите на тримата подсъдими, предаде БНР.

Окръжният съд постанови две осъдителни и една оправдателна присъда по делото за пожара във влака София-Кардам.

Георги Иванов, който тогава е бил заместник-директор на поделение в системата на БДЖ, беше обявен за невинен и съдът го оправда по повдигнатото обвинение. Негова е издадената заповед за заключване на страничните врати освен с ключ каре, и с щифта.

Осъдителните присъди са за шафнера на вагона Георги Георгиев, съдът го призна за виновен за немарливо изпълнение на задълженията и причинена смърт по непредпазливост на 9 души и го осъди на 12 години лишаване от свобода. Наказанието ще бъде изтърпявано при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип.

Такава ефективна присъда получи и началникът на влака Иванка Костадинова, тя също бе осъдена за немарливо изпълнение на задълженията и за причинена смърт по непредпазливост на 9 души, и беше осъдена на 8 години лишаване от свобода при същите условия – първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип.

Съдът осъди двамата солидарно с „Пътнически превози” към БДЖ да изплатят по 100 хиляди лева обезщетение на близките на загиналите. Става въпрос за една сума от около 2 милиона лева.

Окръжният съд промени мярката за неотклонение на Георги Георгиев, сега тя от подписка става парична гаранция в размер на 1000 лева. Потвърдена е мярката за неотклонение подписка на Иванка Костадинова и беше отменена мярката наложена на Георги Иванов, който беше оправдан.

Присъдата на окръжните магистрати в Плевен подлежи на обжалване пред Великотърновския апелативен съд в 15-дневен срок.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини