ПКК пое отговорност за атаката срещу ТУСАШ

Кюрдската работническа партия (ПКК) пое отговорност за нападението срещу комплекса на турската национална авиокосмическа компания ТУСАШ в анкарското предградие Кахраманказан в сряда, съобщи Ройтерс.

При атаката бяха убити петима души, а 22 бяха ранени.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза пред журналисти на борда на самолета си на връщане от срещата на БРИКС в Казан, че извършителите са проникнали в Турция от Сирия. Той отново се зарече Турция да ликвидира тероризма в неговия източник Сирия и допълни, че Анкара ще продължи борбата с терористите до техния край.

Двамата извършители на нападението, мъж и жена, загинаха при атаката. Още вчера турският вътрешен министър Али Йерликая каза, че те са били идентифицирани като членове на ПКК. Али Йорек и Мине Севжин Алчичек отвлекли такси и убили шофьора му, след което спрели колата пред входа на ТУСАШ. Жената се е самовзривила, а Йорек е започнал да стреля с автомат. Петима души загинаха, а 22-ма бяха ранени.

В четвъртък Съветът за сигурност на ООН осъди терористичното нападение срещу ТУСАШ и заяви, че „всички актове на тероризъм са криминални и неоправдани, независимо от техните мотиви и независимо къде, кога и от кого са извършени“, предаде Анадолската агенция, цитирана от БТА. СС на ООН призова всички страни да си сътрудничат активно с Турция и компетентните власти и подчерта нуждата извършителите, организаторите и източниците на финансиране на тероризма за бъдат изправени пред правосъдието.

ПКК е призната за терористична организация от Турция, ЕС и САЩ.

Междувременно стана ясно, че 34 обекта на ПКК в районите на Харкук, Гара, Кандил и Синджар в Северен Ирак са били унищожени от турските военновъздушни сили, а голям брой терористи са били неутрализирани, се посочва в съобщение на турското министерство на отбраната, публикувано в турските медии, цитирани от БТА.

Операцията е била извършена снощи и беше втората серия от удари по кюрдски цели извън границите на Турция за деня, след като по-рано бяха поразени десетки обекти в Сирия и Ирак.

 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини