Вече не е само чертеж - полетя първият български изтребител F-16 Block 70

Първият български изтребител F-16 Block 70 бе тестван в полет, съобщи Министерството на отбраната (МО).

Тестовият полет е извършен успешно на 22 октомври в производствената база на компанията-производител „Локхийд Мартин“ в Грийнвил, Южна Каролина, САЩ.

По време на полета са изпълнени голям брой системни тестове за проверка на работните и на свръхзвуковите способности на самолета.

Тестваният изтребител F-16 Block 70 е първият от общо 16, които България ще получи, съгласно двата договора, подписани съответно през 2019 г. и 2022 година, припомнят от МО.

Договорът за придобиване на осем самолета F-16 Блок 70 бе подписан от третия кабинет „Борисов“, който плати 1,3 млрд. долара. Пакетът включва обучение на пилоти и наземни екипажи, логистика, помощно оборудване и военна техника. Първите машини трябваше да бъдат доставени в средата на 2023 г., но заради проблеми с доставки на елементи от производители извън САЩ по време на Ковид пандемията тези срокове бяха променени и сега се очаква първият самолет да пристигне у нас през март 2025 г. Той ще бъде използван за обучение на техническия състав.

Докато се бавеше производството и доставката на първите осем изтребителя, през 2022 г. Народното събрание разреши на служебното сделка за още осем самолета F-16C/D Block 70. Стойността на новата сделка бе 1,29 млрд. щатски долара, в което влиза и придобиването на тактическа радиосистема.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини