Литературната награда "Георги Караславов" беше връчена на Светозар Казанджиев

Светозар Казанджиев е носителят на Националната литературна награда на името на Георги Караславов за 2024 година.

След отлагането на церемонията с няколко дни, вчера наградата бе връчена в присъствието на председателя на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, Матей Шопкин, Добрин Финиотис, представители на Общинска администрация, читалищни дейци и граждани.По традиция гости и домакини най-напред поднесоха цветя пред паметника на Георги Караславов и посетиха родната му къща в кв. Дебър.

Наградата бе обявена от преддседателя на журито Боян Ангелов и връчена от Радослава СТаврева – зам.-кмет на община Първомай.

Светозар Казанджиев благодари за това, че чрез награда „се сродява с Георги Каралсавов“, когото нарече първоапостол, майстор на словото и „национален сърцевед“.

От името на домакините секретарят на читалище „Св.св. Кирил и Методий“ Петранка Стоянова връчи на лауреата и награда „Муза“ и диплом.

Възпитаници на Елеонора Въцова и Красимира Хубинова, от двете гимназии в Първомай, прочетоха откъси от творби на Караславов и Казанджиев

Светозар Казанджиев е роден през 1952 година в смолянското село Гълъбово. Той е автор на книгите „Сълза от Сухото дере”, „Да убиеш динозавър”, „Десет разказа за любовта”, „Стъпки върху жарава”, „Глас от вечността”, романизирана биография на Валя Балканска, „Земя, погалена от Бог”, „Неповторимата”, „Прокълнат и благословен”, „Ела до мен”, „Рожен пее”, „Последната изповед на Апостола”, „Горовладелци и стопани”, „Орфически мистерии”, „Родопите в българската литература”, „Непознатият Китай”, „Милост”, „Съдба”. Пише и антологии, сценарии за филми, концерти и спектакли. Носител е на множество национални и международни литературни награди.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Още новини

Последни новини