Почина Фетуллах Гюлен, най-големият противник на Ердоган

За последователите му той беше прогресивен проповедник, който подкрепя западното образование и секуларизма. За турския президент Ердоган - лидер на терористична организация. Кой беше Фетуллах Гюлен?

Проповедникът Фетуллах Гюлен, създател на влиятелно движение в Турция и противник на Ердоган, е починал на 83-годишна възраст, потвърдиха приближени до него. Той живееше в американския щат Пенсилвания от 1999 година.

Влияние в образованието, бизнеса и медиите

През 1959 година Гюлен става имам в Одрин, а през 1960-те вече трупа популярност като проповедник. Гюлен общува със студенти и се среща редовно с тях. Бавно той започва да изгражда мрежа, която става влиятелна в образованието, бизнеса и медиите. Движението, известно като „Хизмет“, се разпространява и извън териотирята на Турция - най-вече в Централна Азия и на Балканите. Според последователите му то проповядва един умерен ислям, който акцентира върху западния тип образование, контактите с други религии и свободата за бизнеса. Според критици то действа като секта.

Гюлен се смята за приближен на Ердоган, но напрежението между тях расте през годините, като първата голяма ескалация е през декември 2013-а. Тогава става ясно, че министри на Ердоган са разследвани за корупция, а според властите разследванията са провеждани от представители на „Хизмет“ в институциите. През 2014 година срещу Гюлен е издадена заповед за арест, а две години по-късно движението му е обявено за терористична организация.

Ердоган винеше Гюлен за опита за преврат през 2016 година   Снимка: Reuters/Presidential Palace/Y. Bulbul

Ердоган го вини за опита за преврат от 2016 година

Ердоган вини своя бивш съюзник, че стои зад опита за преврат през 2016 година, при който бяха убити 250 души. След него стотици училища, компании и медийни издания, свързвани с Гюлен, бяха затворени, а най-малко 77 хиляди души - арестувани.

Самият Гюлен отричаше да има каквото и да е връзка с опита за преврат. Въпреки това той се превърна в изолирана фигура в турската политика и общество, а движението му драстично загуби влиянието си в последните години. Турция многократно поиска проповедника да бъде екстрадиран от САЩ, но той до последно живя в Пенсилвания.

 

Източник: http://www.dw.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини