Вълнуваща среща на поетесата Христина Въчева в Дома за стари хора в Кърджали

Изображение 1 от 3

    В средата на месец октомври поетесата Христина Въчева гостува в Дома за стари хора в Кърджали.Тя поздрави хората в достолепна възраст за техния 25-годишен юбилей и им пожела крепко здраве, вътрешна сила и оптимизъм, за да  се справят с предизвикателствата на живота.

     Слово за творческия път на поетесата и писател, която от девет години живее в Хамбург, Германия, изнесе младият психолог Фьодор Лукаревский от ДЦ „Надежда“ в града. Той подчерта, че стиховете и разказите на поетесата и писател представляват едно светло завръщане към родовите корени, към магичната планина на Орфей и нейните светли хора, към вярата и нас самите. По самобитен начин тя продължава патриотичната традиционна лирика с нейния емоционален зов „ да почитаме славното ни историческо минало, саможертвата на неговите видни представители, съдбоносни решения и непомръкваща обич към корените на родното, на традициите.

    Поетесата разказа за  своите изяви в КД „Клуб на българските жени и семейства“в северния мегаполис на Германия – изпълнени с радост и гордост, свързани с запазването набългарската идентичност и издигане авторитета на българската култура и интеграция извън пределите на страната ни. Стиховете ѝ са за всички онези, които милеят за родния край, за България и разтварят душите си, когато разговарят за пътищата на съкровеното и родното, и следват винаги повика на сърцето си. С вълнуващия поетично-музикален рецитал  за Родопа, България и Любовта, поетесата засвидетелства своето уважение, обич и почит към мъдростта на хората от Дома.

    Родолюбива  българка, поетесата Христина Въчева е социално ангажирана с гражданска и човешка позиция за нещата, които се случват в днешния свят: пандемията, която промени хора и съдби, политическото и икономическо безхаберие на българските политици спрямо народа, войните в Украйна, Газа и Ливан…

    Тя е автор на 6 книги с поезия, белетристика и публицистика: „Усмихнати небеса“, „Изворен звън“, „Родопа, люлка за сърцето ми“, “Светлина от миналото“, „Гласът на сърцето“ и „Слово в багри“. Нейните публикации намират място в националните медии на България: Българската телеграфна агенция, ИА „Стандарт нюз“, в-к „Стандарт“, БГ „Лечител“,  вестника на българите в САЩ и Канада „България СЕГА“, Блога на българите в Австрия „MelangeBulgaren“, Русия и Турция, регионалните вестници в родния ѝ град. Номинирана е с отличия и награди  в  Международния литературен конкурс „Небесни меридиани“ в град Бат Ям в Израел, през 2021 година, Първа награда за поезия в Международния литературен конкурс „Изящното перо – Чикаго 2021“,  Специалната награда в литературния конкурс за авторско художествено майсторство на българите в Хамбург за 2022 и други.

       Гости на срещата бяха и част от младежите на  ДЦ „Надежда“, които  имат приятелски отношения с Дома и неговите обитатели и побързаха да се изявят със свои изпълнения.

    Поетичният рецитал на поетесата Христина Въчева бе музикално аранжиран от компютърния специалист Фьодор Лукаревски, който добави допълнителна  красота към българското Слово.

      Срещата завърши с обещания за бъдещи разговори в света на поезията и музиката.

    Фьодор Лукаревский, психолог в ДЦ „Надежда“ Кърджали

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини