Правителството одобри останалите 125 млн. лева помощ за земеделските стопани

Те ще бъдат изплатени до края на месец ноември

Правителството одобри допълнителни 125 млн. лв. по бюджета на Държавен фонд „Земеделие“ за така наречената „украинска помощ“ за земеделците за 2024 г. Средствата ще бъдат осигурени и изплатени до 30 ноември.
Финансовият ресурс се отпуска за изплащане на част от втория транш на обща стойност 325 млн. лв. по схеми за държавни помощи „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ и „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани, производители на зърнени и маслодайни култури, за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“.

Бяха одобрени допълнителни разходи по бюджета на ДФЗ за 2024 г. за осигуряване на подкрепа в размер на 200 млн. лв. Средствата са изплатени на земеделските стопани от първичното селскостопанско производство и производители на зърнени и маслодайни култури.

Припомняме, че земеделски организации присъстваха на спешна среща в ресорното министерство заради забавянето на плащането. Представителите на земеделския бранш се срещнаха във финансовото ведомство с Людмила Петкова. Тя обеща, че ще бъде изготвено ново решение на Министерския съвет за отпускането на останалите средства.

 

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини