Алексей Петров остава в ареста

Късно снощи Софийски градски съд остави в ареста Алексей Петров. Съдът остави в ареста и Марчело Джотолов, който също беше задържан при операция "Октопод", предаде КРОСС.

СГС отхвърли искането на защитата за налагане на по-лека мярка за неотклонение, като прие, че има опасност Петров да извърши ново престъпление.

Съдът се обоснова, че доказателствата по делото сочат за осъществяването на мащабна и особено опасна престъпна дейност, макар и в минал период от време.


Заседанието на съда днес продължи близо 12 часа.

Прави се опит да се криминализират моите действия като служител и общественик. Това заяви по-рано в съдебната зала Алексей Петров. "Над мен се осъществява психически тормоз. Това е видно и от действията на вътрешния министър Цветан Цветанов", заяви Алексей Петров. "В първите дни след унизителната за мен операция "Октопод" по медиите се излъчваше непрекъснато унизителният клип с моето задържане", оплака се бившата барета. Той определи свидетелските показания на обвинението като "инсценирани".

"Не съм извършил престъпление", категоричен бе Алексей Петров. Той увери, че няма намерение да се укрива, посочвайки, че е имал информация за задържането си, но въпреки това не се е скрил.

Според прокуратурата има реална опасност ако бъде пуснат от ареста, Петров да въздейства върху свидетелите по делото срещу него. По тази причина някои от тях са поставени под специална закрила, след като са изразили опасения за живота си, обясни прокурор Костов. Според обвинението Алексей Петров е отправил дори заплахи към един от разследващите прокурори. Обвинението цитира запис, според който Петров е заявил: Искам само за ден да остана в килията с този прокурор, за да види какво ще му се случи.

От прокуратурата цитираха още от записаните чрез СРС разговори между задържаните при операция "Октопод", в които се споменавало, че "член на ВСС е бил спасяван от ситуация".

От своя страна адвокат Васил Василев от защитата на Алексей Петров определи намесата на магистрат в "Октопод"-а като "долнопробна полицейска манипулация". Според Василев от прокуратурата са "пропуснали" да споменат, че във въпросните разговори се съдържала информация за източване на "Кремиковци" от виден представител на изпълнителната власт в момента съвместно с подсъдим по "дело, с което се отчитаме пред Европа".

Защитата на Петров призова съдът да не допуска прокуратурата да превърне задържането под стража в механизъм за събиране на доказателства.

При обиска в дома на Алексей Петров е открито ксерокопие от справка за разработка срещу покойния прокурор Николай Колев, съобщи в съдебната зала прокурор Костов. По думите му от рапортите на Алексей Петров е видно, че докато е бил офицер в службите, не са му били поставяни никакви конкретни задачи.

"Алексей Петров е най-странният офицер в службите. Той е бил офицер, който службите не са искали в даден момент. Сигурно е, че не е работил по направление "Наркотици", а именно по тази линия е било разследването срещу Николай Колев. Ето защо законно няма как Петров да изнесе справката", коментира прокурорът.

Днес стана ясно, че три нови обвинения са били повдигнати срещу Алексей Петров - за разгласяване на държавнтайна - притежаване на секретен документ, принуда и рекет.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини