Стартира акция за контрол над мотористи, велосипедисти и водачи на електрически тротинетки

Изображение 1 от 4

    От днес до 20 октомври „Пътна полиция“ стартира акция за контрол над водачите на мотоциклети, мотопеди, велосипедисти и индивидуални електрически превозни средства, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Хасково. Ще се следи за правоспособността на водачите, за превозване на пътници без защитни каски, за светлоотразители и светлоотразяващи елементи.

    От МВР информираха, че през изминалата седмица не са регистрирани произшествия с непълнолетни и загинали граждани. На територията на Хасковска област са станали 16 ПТП-та. Седем от тях са тежки, при които са пострадали 7 души. 9 от катастрофите са с материални щети.

    Пътните полицаи са анализирали и основните причини, довели до произшествията. Причините за най-често настъпващите катастрофи са основно движение с превишена и несъобразена скорост, неправоспособност, неправилни маневри, отнемане на предимство на пешеходец, нарушения от страна на пешеходците. Продължава тенденцията тежките ПТП да настъпват най-често в близост до населените места, в които живеят виновните водачи - по пътища, по които те се движат най-често. Предпоставка за произшествията с единични МПС, при които те катастрофират самостоятелно, без участието на други превозни средства е отклоняване вниманието на водача, за което допринасят високите температури и настъпващата преумора. Обикновено високият брой на загинали и тежко ранени се дължи и на недостатъчното използване на предпазните колани, особено от пътниците на задните седалки в автомобилите, както и на обезопасителни системи за превозване на деца и защитни каски от мотоциклетисти и мотопедисти.

    Началникът на сектор „Пътна полиция“ главен инспектор Димо Чобанов сподели, че във връзка ограничаване на предпоставките за пътнотранспортни произшествия в ОДМВР Хасково е създадена организация и се осъществява ежедневен контрол над неправоспособните и употребили алкохол и дрога водачи, има и демонстративно присъствие на униформени служители в участъците с повишена конфликтност и потенциално опасни за възникване на произшествия. Акцентира се и върху спазване на въведените ограничения в районите на учебните заведения и се следи за използването на обезопасителни колани и системи за превозване на деца. Ежеседмично се провеждат и специализирани полицейски операции и в малките населени места със засилен контрол над водачите.

    За периода 07-13.10.2024 г. полицейските служители са установили 1092 нарушения на Закона за движение по пътищата, за които са съставили 242 акта и 826 фиша. С електронен фиш са отчетени 858 нарушения. Пътните полицаи са извършили 614 проби за употреба на алкохол и наркотични вещества.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Фъ
      Фък дъ полийс
      3 -2
      09:25, 15 окт 2024
      Най-мразя простите хора но повече мразя Заптиетата 😁
      • Ма
        Мани
        3 0
        10:14, 15 окт 2024
        Остави ти полицията.Закони трябват.Закони.Хващаш нарушителя.Яка глоба,забрана и затвор.На българина,циганина,помака и турчина трябва сериозна сопа,иначе не става.
    • 2
      Ти
      Ти си
      4 0
      10:12, 15 окт 2024
      Така трябва да е всеки ден.Само чатала на врата.
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини