Фермерско изложение и кулинарно изложение за фестивала на Царския орел

На 19 октомври 2024 г. в гр. Тополовград ще се проведе Фестивалът на царския орел, организиран от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и Община Тополовград. Събитието ще събере на едно място природолюбители, фермери, кулинари и фолклорни състави в честване на уникалната природа и култура на Сакарския регион.

Царският орел е един от най-забележителните видове в България, и този фестивал е израз на дългогодишните усилия на БДЗП и местните общности за неговото опазване. Мястото, което заема царският орел в екосистемата на пасищата, отразява и тясната връзка между биоразнообразието и традиционното земеделие в региона.

Фестивалът ще предостави възможност на посетителите да се запознаят с работата на БДЗП и партньорите им за защита на царския орел и неговите местообитания. 

Едно от събитията е фермерско изложение – специално място, където местни фермери ще представят продукцията си, включително млечни и месни продукти, мед и други характерни за региона изделия. Посетителите ще имат възможност не само да опитат, но и да научат повече за устойчивото земеделие, което поддържа здравословната екосистема на Сакар.

Фестивалът ще продължи с кулинарна дегустация. Мария Жекова, победител в MasterChef 2021 г., ще организира едно истинско пътешествие за сетивата, което ще ни свърже с природата и нейните дарове. Продуктите на Сакар, приготвени от вещите ръце на Мария, ще разкрият тайните на региона и ще ни покажат как традициите и природата се преплитат в едно съвършено кулинарно изживяване.

Ще има и богата фолклорна програма – самодейни състави от общините Тополовград, Свиленград и Харманли ще изпълнят традиционни песни и танци, потапяйки гостите в духа на Сакар. Програмата обещава автентични изпълнения, които ще съживят богатото културно наследство на региона. Специален гост ще бъде Деси Добрева, която със своята неповторима енергия, магнетичен глас и обаяние, превръща всеки свой концерт в истински празник.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Случаен виц

Последни новини