Сигналите за онлайн престъпления над деца доближават 300 000

Рекорден брой сигнали за онлайн престъпления над деца - близо 300 000 - е обработил Националният център за безопасен интернет. Само до септември сигналите надвишават 5 пъти тези от цялата изминала година, показват данни, представени на пресконференция, организирана от Националния център за безопасен интернет (НЦБИ - safenet.bg), Асоциация "Родители", Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве (БАСП) и Национална мрежа за децата (НМД). Това са и организациите в обновения консорциум зад дейността на Центъра, които в следващите месеци стартират програмата "Дигитални деца" с национални инициативи по превенция. 

Точният брой на обработените сигнали за онлайн злоупотреби за периода януари-септември 2024 г. е 293 312. Сред сигналите на Горещата линия са такива за разпространение на снимки и видеа със сексуално съдържание с деца, сексуално изнудване и експлоатация. При всички сигнали 99% са за престъпления спрямо момичета и 1% - спрямо момчета. Най-потърпевши са деца на възраст 10-14 години.

Над 45 000 от сигналите са постъпили от чуждестранни партньори - членове на международната мрежа INHOPE през системата ICCAM. От тях 41 190 сигнала Центърът за безопасен интернет е изпратил към дирекция "Киберпрестъпност" на ГДБОП като потвърдени за незаконно съдържание, хоствано в България. Над 248 500 са сигналите, подадени от нашия Център за безопасен интернет към международната INHOPE. От тях 208 385 вече са потвърдени като незаконно съдържание, като над 50% са били качени в безплатна услуга на Телеграм за анонимно разпространение на снимки.

"Повишаването на сигналите се дължи на огромните усилия на екипа въпреки ограничения човешки и финансов ресурс. Успяваме да достигнем до престъпно съдържание, свързано с деца в мрежата, благодарение и на грешките, които правят престъпниците. Следващите месеци ще продължим усилено да информираме и родителите, и децата, какви са рисковете в онлайн пространството, защото виждаме, че въпреки усилените грижи, които родителите полагат за децата си, на тях им липсва информация. Ще продължим да подкрепяме родители и деца и през Консултативната ни линия 124 123", коментира Антоанета Василева, координатор на НЦБИ.

Заради спешната нужда от работещи мерки срещу престъпленията с деца в интернет в срещата участваха още Държавната агенция за закрила на детето, дирекция "Информационни и комуникационни технологии" към МОН и дирекция "Киберпрестъпност" към ГДБОП. До дни ще бъде подписан Меморандум за сътрудничество между ДАЗД, ГДБОП и Националния център за безопасен интернет, обяви Теодора Иванова, председател на ДАЗД.

"Колегите от ГДБОП работят с наш специализиран софтуер, който установява съдържание на български IP-та", каза Старши комисар Владимир Димитров, директор на дирекция "Киберпрестъпност" към ГДБОП. "Ежеседмично колегите пътуват и задържат потребяващи и разпространяващи педофилско съдържание. Разкриваме съдържание, което се използва както за лична употреба, така и за търговия с порнографско съдържание. Имаме случаи и на български, и на чужди граждани у нас, които целят и жива среща с децата жертви, и ние ги задържаме. Нямаме данни колко от тях са осъдени и често делата, които сме започнали продължават с години. В тази работа изключително много ни помагат много институции и неправителствени организации, в това число и safenet.bg, които приемат каузата като своя мисия", посочи той. 

Националният център отчита увеличение и в обажданията от родители, деца и тийнейджъри на Консултативната линия 124 123. Повечето от тях (58%) са от родители и възрастни, а 42% - от тийнейджъри и деца. Най-честите запитвания към Консултативната линия и чата към нея са за съвет при откраднати профили, онлайн тормоз и хакване на други приложения в телефона. Мeстата в Мрежата, където най-често възниква проблем, са социалните мрежи - 72% и приложения за чат комуникация - 17%. Онлайн престъпниците стават все по-изобретателни и все по-често подмамват децата и през платформите за онлайн игри - 10%.

Източник: http://www.segabg.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини