Иран предупреди, че е готов да защити суверенитета си в случай на нападение от Израел

 Иран предупреди, че е готов да защити суверенитета си в случай на нападение от страна на Израел, в момент, в който Йерусалим обеща да отговори на иранския ракетен удар от 1 октомври.

„Иран е напълно готов да защити своя суверенитет и своята териториална цялост срещу всяка агресия, насочена срещу интересите и сигурността на страната“, съобщи представителят на Иран в ООН Амир Саид Иравани по време на заседание на Съвета за сигурност.


Той посочи, че Техеран не се стреми към война или ескалация, но ще упражни правото си на самоотбрана в съответствие с международното право, като ще информира Съвета за сигурност за своя легитимен отговор.

На 1 октомври Иран изстреля около 200 ракети срещу Израел. Техеран заяви тогава, че нападението е в отговор на убийствата на ръководителя на групировката „Хизбула“, както и на лидера на „Хамас“ в Ливан, за които бе обвинен Израел.

Израел вече предупреди, че ще отвърне на удара - преди дни израелският министър на отбраната Йоав Галант заяви, че отговорът ще бъде „смъртоносен, прецизен и изненадващ“.

„Ние не искаме война, но не се страхуваме от нея и ще бъдем готови за всеки сценарий“, заяви вчера иранският външен министър Абас Арагчи в интервю за телевизия „Ал Джазира“ .

 

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини