„Само храсталаци“: Амазонската тропическа гора е близо до критична точка

Амазонската тропическа гора може да достигне необратима критична точка, отвъд която да останат „само храсталаци“, предаде Пи Ей мидия/ДПА, позовавайки се на нов доклад на Световния фонд за дивата природа (WWF).

В доклада „Жива планета“, цитиран и от БТА, се казва, че най-голямата тропическа гора в света е опустошена от обезлесяване, екстремна суша и катастрофални горски пожари до такава степен, че екосистемата вече може да се срине.

Докладът също така предупреждава, че потребителите в Обединеното кралство допринасят за унищожаването ѝ и призова правителството да представи законодателство, което да забрани продажбата на стоки, свързани с глобалното обезлесяване.

Известна като белия дроб на Земята и дом на 10 процента от световните видове, Амазония спомага за регулирането на климата на планетата и нейният колапс също би довел до глобални шокови вълни, които биха повлияли на продоволствената сигурност и поминъка.

Майк Барет, главен научен съветник на WWF, отбелязва, че без драстична и системна промяна тази загуба „ще засегне всички нас“.

„Случващото се там в момента със сигурност са предупредителни знаци, че може би се приближаваме към тази превратна точка в цяла Амазония и това ще има катастрофални последици“, каза Барет.

„Можем да преминем критичната точка и да останем само с храсталаци, което ще повлияе на метеорологичните модели и валежите в тропиците и извън тях. Това ще се отрази на селското стопанство в целия свят и ще направи невъзможно избягването на бързото изменение на климата, тъй като се отделят огромни количества въглерод и се губи способността за абсорбирането му“, допълни той.

От Световния фонд за дивата природа отбелязват, че оредяващият брой на дърветата означава, че те вече не могат ефективно да рециклират влагата, която поддържа екосистемата, оставяйки големи площи сухи и още по-податливи на пожари - риск, който след това допълнително се подсилва от изменението на климата.

Тази година екстремната суша в Южна Америка е допринесла за опожаряването на пет милиона хектара от бразилската част на Амазония - площ два пъти по-голяма от Уелс, се посочва още в доклада.

Експертите прогнозират, че ако 20-25 процента от Амазония бъде загубена, състоянието ѝ може да се окаже необратимо. Още преди тазгодишните пожари обаче се смяташе, че до 17 процента от нея вече са унищожени.

Маурисио Войводич, изпълнителен директор на WWF-Бразилия, каза, че ситуацията оказва опустошително въздействие върху живота на хората на континента, като само в Бразилия тази година пожарите са засегнали 15 милиона души, а общностите на коренното население са изправени пред екзистенциални заплахи.

„Трудно е да си го представим, тъй като те живеят в най-голямата сладководна система в света, а сега нямат достъп до вода“, каза той.

„Както винаги, най-уязвимите хора страдат повече от последиците от изменението на климата, а в този случай това са коренните народи, местните общности, които не са допринесли за проблема, но сега променят живота си поради последиците от обезлесяването и изменението на климата“, допълни Войводич.

Докладът предупреждава и за други екосистеми, приближаващи се до критични точки. Сред тях са масовото измиране на кораловите рифове, сривът на океанските течения, топенето на ледените покривки на Гренландия и Антарктида, размразяването на арктическата вечна замръзналост и тайгата в западната част на Северна Америка.

В доклада се посочва още, че развитите страни „прехвърлят“ унищожаването на природата в други части на света чрез действия като внос на фураж за добитък и други стоки, произведени върху някогашни диви земи.

Таня Стийл, главен изпълнителен директор на WWF-Великобритания, каза, че Великобритания не може да мисли за тези критични точки като за „далечен проблем“.

„Тук, в Обединеното кралство, може и да не го осъзнаваме, но ние неволно стимулираме обезлесяването и загубата на природа чрез това, което ядем и купуваме“, каза тя.

„Така че отвъд пеперудите и осите тук, у дома, това, което се случва в Амазония, всъщност това, което се случва по целия свят, трябва да признаем, че може да ни се струва далечно, но всъщност загубата на природа се предизвиква от нас и от други развити страни, и наистина от нас зависи да спрем и да се погрижим да защитим и възстановим природата“, допълни Таня Стийл.

WWF призовава Обединеното кралство и Европейския съюз да ускорят планираното законодателство, което ще забрани продажбата на продукти, свързани с обезлесяването, като палмово масло, какао, говеждо месо, кожа и соя, чието приемане се бави.

Относно действията, които британските потребители могат да предприемат, Стийл казва: „Няма съмнение, че всички ние можем да предприемем редица стъпки, за да водим по-устойчив начин на живот“.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини