Първият в света 3-D принтиран хотел се строи в Тексас

 В пустинята в Тексас се изгражда първият в света 3-D принтиран хотел.

Създаден е от машина, която изглежда като всеки друг 3-D принтер, само че е с размерите на кран и изгражда хотела слой по слой.


El Cosmico, хотел и къмпинг в покрайнините на град Марфа, се разширява, издигайки 43 нови хотелски стаи и 18 къщи на площ от 24 хектара. Строителството се извършва изцяло с помощта на 3-D принтер.

Това ще първият в света 3-D принтиран хотел, заявиха собственичката на El Cosmico Лиз Ламбърт и партньорите й от компанията за 3-D печат ICON и архитектите от Bjarke Ingels Group.

Ламбърт подчертава, че новата технология създава възможност за безпрецедентна креативност.
 
„Никога не съм имала възможността да строя с толкова малко ограничения и такава свобода… само криви, куполи и параболи. Това е уникален начин на строителство“, споделя Ламбърт.

Според нея, иновативната технология позволява да се включват архитектурни елементи, които иначе биха били твърде скъпи за реализиране в голям мащаб.
3-D принтерът Vulcan на ICON е с ширина 14.2 м, височина 4.7 м и тегло от 4.75 тона.

„Мастилото“ на този 3-D принтер е специален материал, базиран на цимент, наречен Lavacrete — патентована смес, проектирана за здравина, достъпен мащаб и лесно принтиране. Главният изпълнителен директор на ICON, Джейсън Балард, обясни, че работниците регулират и смесват съставките в зависимост от метеорологичните условия.

ICON работи и по проект за 3-D принтиран квартал от къщи близо до Остин.

В дългосрочен план, 3-D принтираното строителство може да доведе до изместване на някои квалифицирани работни места, каза Милад Базли, преподавател по наука и технологии в университета „Чарлз Дарвин“ в Австралия.

Разширението на El Cosmico трябва да бъде завършено до 2026 г., а цените на хотелските стаи ще варират между 200 и 450 долара на вечер.

 

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини