Европейските университети са заплашени от образованието в Китай и Япония: Нова световна класация

Европейските университети намаляват в класацията "The World University Rankings 2025", като Нидерландия и Франция отчитат най-сериозен спад в качеството на висшето образование.

Броят на водещите европейски университети намалява в класацията на "The World University Rankings 2025", като Нидерландия и Франция отчитат значителен спад в нивото на висшето образование. Според новото издание, представено в сряда, 91 от най-добрите 200 университета в света са европейски, в сравнение с 99 през 2019 г., като тенденцията е особено явна в Западна Европа. В същото време университетите в Азия продължават да се развиват и подобряват качеството на образованието си, а китайски учебни заведения достигат близост до топ 10.


Данните показват, че два от всеки три университета в Нидерландия изпадат от топ 50, а университетите в Швейцария също отбелязват спад. В контекста на глобалната класация, която оценява университети по 18 показателя, Азия е допринесла с най-много нови университети, с 60% от 211, които за първи път са включени.


Според главния директор по глобалните въпроси на "Times Higher Education" Фил Блейти, конкуренцията между университетите нараства, особено от страна на китайските и южнокорейските институции, което налага на европейските университети да работят усилено, за да запазят своите престижни позиции. Най-доброто висше учебно заведение остава Оксфорд, следван от Масачузетския технологичен институт и Харвард.

Източник: FrogNews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини