Bloomberg: Съюзниците отбелязват готовността на Зеленски за „по-гъвкава“ позиция за прекратяване на войната

Западните съюзници на Украйна забелязват, че Владимир Зеленски може да се готви да заеме „по-гъвкава“ позиция за прекратяване на войната, пише Bloomberg , позовавайки се на служители, близки до НАТО.

Публично Зеленски, както отбелязва Bloomberg, все още настоява за пълното изтегляне на руските войски и изключва „пазаруване“ за украински територии. Украинските власти обаче „заявиха ясно“, че са готови да признаят необходимостта от прекратяване на войната, пише изданието.


След като Зеленски представи своя „план за победа“ за Украйна пред Съединените щати през септември, западните съюзници увеличиха натиска върху Киев да предостави по-конкретен сценарий, пише Bloomberg. Ситуацията на фронта, трудностите с финансирането и предстоящите президентски избори в САЩ карат съюзниците на Украйна „по-внимателно да обмислят възможността за прекратяване на конфликта чрез преговори“.


Една от ключовите точки на „плана за победа“ включва гаранции за сигурност на Украйна, подобно на пакта за взаимна отбрана при присъединяването й към НАТО. Един от източниците на Bloomberg отбелязва, че надеждни двустранни гаранции за сигурност, особено от страна на САЩ, на практика биха означавали членство на Украйна в алианса. Но тъй като Русия гледа на членството на Украйна в НАТО като на невъзможен резултат, не е ясно каква формула ще доведе всички страни на масата за преговори, каза той.


В края на септември Зеленски, който дойде на Общото събрание на ООН в САЩ, представи на президента на САЩ Джо Байдън „план за победа“ на Украйна във войната, разработен от Киев. Той включва четири основни точки, включително искане за оръжие и гаранции за сигурност за Украйна. Източници от Белия дом обаче казаха, че „не са впечатлени“ от плана.


Зеленски имаше още една възможност да представи плана, когато Байдън обяви посещение в Германия. Според Der Spiegel Байдън е трябвало да се срещне в Берлин с френския президент Еманюел Макрон, германския канцлер Олаф Шолц и британския премиер Кейр Стармър „във формат на квартет“. На тази среща беше планирано да се обсъди подкрепата за Украйна. Освен това Байдън възнамеряваше да се срещне със Зеленски. Ден преди визитата обаче Байдън отложи пътуването заради приближаващия към Флорида ураган Милтън.

 

Източник: FrogNews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Случаен виц

Последни новини