Младежкия център в Хасково ще има надуваем планетариум

    Младежкият център в Хасково ще има мобилен надуваем планетариум, който ще бъде монтиран на покрива на сградата. Това съобщи днес при откриване на изложба от космически фотоси ръководителят на хасковската Астрономическа обсерватория Йоанна Кокотанекова. Мобилният планетариум ще бъде факт след реализацията на цялостния проект за саниране и топлоизолоция на Младежкия център. Освен подобрената енергийна ефективност в него са заложени и изгрлаждане на асансьор до покрива и обособяване на площадката за мобилната обсераватория.

    Десетки ученици от Хасково изпълниха фоайето на Младежкия център за откриването на изложбата „Първи изображения от новия телескоп в Национална астрономическа обсерватория – Рожен“.

    Фотосите на изключително интересни явления в Космоса, включително и поглъщане на материя от „черни дупки“, беше представена от гл. ас. д-р Милен Минев от Институт по астрономия с Национална астрономическа обсерватория. 

    Представени са 19 изображения на космически обекти, заснети с новия 1,5-м телескоп в Националната астрономическа обсерватория Рожен. Сред впечатляващите кадри са на планетата Юпитер и на звезди, мъглявини, галактики, звездни купове и образувания от междузвезден газ и прах. Автор на фотографиите е астрономът д-р Милен Минев, а обработката е от неговия колега Емил Иванов.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини