Данък "лукс" за кола над 70 бона. Преглед на националния печат

„24 часа": Станишев пак на разпит

Ако трябва, ще разпитаме и бившия министър-председател Сергей Станишев по делото за 148-те договора, сключени от предишния кабинет, без да има финансиране, каза за "24 часа" вчера софийският градски прокурор Николай Кокинов. Всеки гражданин има задължението да свидетелства, когато бъде призован - в това няма нищо срамно и лошо, допълни Кокинов.

Договорите са сключвани през 2007, 2008 и 2009 г. и са на обща стойност 2,158 милиарда лева.

 

„Труд": Грешка убиец имало и в конституцията

Фатално вмешателство в конституцията водело до избори до дупка за президент, разкрива пред "Труд" шефът на "Дакси" Георги Крушков. За щастие през 2001 г. грешката убиец в сайта на Народното събрание била хваната в електронната версия на основния закон. Тя и още 43 нередности веднага били коригирани.

А в нормативни актове са се появили "допълнителни" две точки. Така че скандалното промушване в "Държавен вестник" от 23 март т. г. на поправка в закона за контрол на наркотичните вещества, уви, е пореден гаф.

 

„Труд": "Спират часовника" за дебатите

Заради очаквания разгорещен спор по импийчмънта на президента се очаква дебатите да надхвърлят обичайното пленарно време и да се стигне до "спиране на часовника". Депутатите от опозицията се надяват да излязат морални победители в говорилнята. Те обаче разполагат с много по-малко време от мнозинството и се опасяват, че ще бъдат "заглушени".

Но в същото време министрите не могат "да се притекат на помощ" на управляващите, защото ще са на заседание на кабинета. По този начин ГЕРБ-ерите се лишавали от допълнителна словесна подкрепа, тъй като министрите имат право да вземат думата по всяко време и да говорят неограничено.

Началото на заседанието днес се очаква да започне с гласуване на оставката на депутата Цветан Цветанов от РЗС. На негово място трябва да влезе Емил Василев, шеф на правния отдел на партията. Това обаче ще стане след решение на ЦИК, което ще отнеме няколко дни.

 

„Стандарт": Свински грип събори Нанев

Свинският грип събори министър. Здравният шеф Божидар Нанев подаде оставка, след като прокуратурата го обвини в неизгодна сделка. "С нея министърът е ощетил държавата с над 2,5 милиона лева", съобщи наблюдаващият прокурор по първото дело срещу министър от кабинета "Борисов" Маргарита Немска. Тя обясни, че Божидар Нанев е подписал два договора за антивирусния препарат срещу свински грип "Тамифлу" на доста по-висока цена от тази, която е била предложена от друга фирма. А доставката на таблетките е извършена месец и половина след като бе обявен краят на грипната епидемия. "Става дума за много тежък случай", категорична бе Немска.

„Стандарт": Данък "лукс" за кола над 70 бона

Данък "лукс" ще удари притежатели на коли над 70 бона и жилища над 300 000 лева. За това се договориха правителството, бизнесът и синдикатите. Новият налог ще влезе в сила от 1 юни, съобщи вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. С 10% по-малко ще получат всички министерства, които не са направили съкращения.

„Монитор": Здравният министър на прокурор, подаде оставка

Прокуратурата повдигна две обвинения срещу здравния министър Божидар Нанев заради неизгодни сделки. Той е подведен под отговорност заради купуването на ваксини "Тамифлу" против свински грип. Щетата от тях е близо 2,5 млн. лева, съобщиха от Софийската градска прокуратура. Бойко Борисов беше уведомен още в началото на разследването за нашите действия и адмирира започването на разследването, съобщи пред "Монитор" градският прокурор на София Николай Кокинов.

„Монитор": Октоподa източвал и "Марица-изток"

Енергийният Октопод е източвал пари и от "Мини Марица-изток", като щетите за държавата вероятно възлизат на стотици милиони левове. Това стана ясно след посещението на премиера Бойко Борисов и председателя на ДАНС Цветлин Йончев в рудник „Траяново", който е част от комплекса. Само ден по-рано лидерът на ДСБ Иван Костов даде на прокуратурата сигнали за крупни далавери в енергетиката по времето бившите министри Милко Ковачев, Румен Овчаров и Петър Димитров, които според експремиера са се отразили на крайната цена на тока.

„Монитор": Маскиран с чорап сви 6 бона от банка

Мъж на около 35 години с дамски чорапогащник на главата и зелен костюм стана поредният обирджия, който успя да свие оборотните пари на банков клон. Около 10,30 часа ниският и набит извършител влязъл в Пощенска банка, намираща се на оживения столичен бул. "Александър Дондуков", и насочил оръжието срещу служителките.

 

„Дума": Нанев си отива, Борисов - пак в бяло

Здравният министър д-р Божидар Нанев официално подаде оставка вчера. Повод за решението му e обвинение на Софийската прокуратура срещу него. Премиерът Бойко Борисов веднага се опита да излезе от неудобната ситуация и коментира: "Когато казах, че текат разработки и срещу министри, имах предвид точно разследването срещу министъра на здравеопазването". "Казах и винаги съм казвал, че ще бъда абсолютно безкомпромисен към всеки", заяви Борисов, след като стана ясно, че още в понеделник привечер е разбрал от главния прокурор Борис Велчев за договорите на МЗ за противогрипни препарати.

Софийската градска прокуратура повдигна две обвинения срещу Нанев. Едното е затова, че на 16 декември 2009 г. при условията на продължавано престъпление в качеството си на длъжностно лице съзнателно е сключил неизгодни сделки между МЗ, представлявано от него, от една страна, и "Рош България" ЕООД - от друга, за доставка на антивирусни препарати "Тамифлу". Произлязлата от това вреда е на стойност 2 454 319,20 лв.

„Сега": Министър подаде оставка след акция на Борисов и прокуратурата

За пръв път от 20 г. насам прокуратурата повдигна обвинение на действащ министър. Шефът на здравното министерство Божидар Нанев вчера бе обвинен за сключването на два неизгодни договора, ощетили държавата с близо 2.5 млн. лева. Става въпрос за поръчка на 200 хил. опаковки от лекарството срещу грип "Тамифлу".

Договорът е сключен с "Рош-България", като фирмата е предпочетена пред оферта на британската Национална здравна служба, която е предлагала на България същия препарат на по-ниска цена.

Няколко часа след като прокуратурата повдигна обвинение, премиерът Борисов заяви, че очаква от Нанев да подходи отговорно и да си подаде оставката. Министърът го послуша и обяви, че иска да бъде освободен от поста, въпреки че смята, че повдигнатите срещу него обвинения са напълно неоснователни. Засега не е ясно кой ще е наследникът му.

Разработката срещу Нанев е водена от ДАНС, обяви още премиерът, и допълни, че е бил информиран от самото начало за нея. В понеделник в 18.30 часа той се е срещнал с главния прокурор и е "толерирал веднага да се повдигне обвинение".

 

„Дневник": Кризата може да възроди концесиите без търг или конкурс

Правителството обмисля да върне концесиите без търг или конкурс с цел да се ускори отдаването на пристанища, болници и магистрали. Това стана ясно по време на годишната конференция "Управление и развитие на стратегическата инфраструктура", организирана от вестниците "Капитал" и "Строителство Градът".

Подготвят се промени в Закона за концесиите, които ще бъдат обсъдени на днешното оперативно заседание на кабинета, като част от антикризисните мерки, съобщи Цвета Каменова, директор на дирекция "Икономическа и социална политика". По думите й промените в закона ще бъдат в няколко насоки.

Едната промяна в закона предвижда връщането на възможността концесии да се дават чрез състезателен диалог или по обявление с договаряне. Двете процедури съществуваха в закона допреди близо две години, но бяха премахнати по настояване на лидера на СДС Мартин Димитров и тогавашния председател на парламентарната икономическа комисия Йордан Цонев от ДПС.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини