Тези страни печелят от войната на Путин: примерът Румъния

След нападението срещу Украйна западните фирми се изтеглиха от Русия. От това печелят държави като Румъния, пише „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“. Ето как:

В румънския град Орадеа съвсем наскоро бе открит най-модерният завод за автомобилни гуми в света - на финландския концерн Nokian. Това обаче не би се случило, ако Русия не беше нападнала Украйна, което принуди финландците да търсят нова производствена площадка, отбелязва „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ (ФАЦ). В новия завод са вложени 650 милиона евро, той е първият в света от този вид без каквито и да било вредни емисии - за производството се използва изключително енергия от възобновяеми източници.

Германското издание посочва, че производствени структури като тези в Румъния, които са близо до големите пазари на ЕС, в момента представляват сигурни пристанища в контекста на проблемите с веригите за доставки, загрижеността за бъдещето на глобализацията и нарастващата несигурност в отношенията с Китай. „Геоикономическата фрагментация“ на търговията и инвестициите вече е факт, както отбелязва представителката на МВФ Гита Гопинат, цитирана от ФАЦ.

Югоизточна Европа става интересна за инвеститорите

Веригите за доставки стават все по-дълги, търговските бариери се увеличават, а преките чуждестранни инвестиции, особено тези от ЕС, „все повече се определят от геополитическата близост“. От това печели най-вече Турция, но също така - и държавите от източната и югоизточната част на ЕС. Банковият анализатор Валентин Татару, цитиран от ФАЦ, казва, че тези държави имат стратегическо разположение, разходите са по-ниски, работниците са квалифицирани, а правителствата им подкрепят откриването на нови предприятия.

Наред с държавите членки на ЕС от Източна и Югоизточна Европа, шестте държави от Западните Балкани - Сърбия, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Северна Македония и Албания - в последно време също са привлекли многообещаващи чуждестранни инвестиции, отбелязва ФАЦ. Основните браншове са автомобилопроизводството, електрониката, текстилната и мебелната промишлености. Но те не са само инвестиции от ЕС - в Унгария и на Балканите активни са и

китайските фирми, които искат да си гарантират достъпа до ЕС.


Infografik Chinas Investitionen ENInfografik Chinas Investitionen EN


Източна Европа става все по-интересна за инвеститорите?

На държавите, в които се откриват нови предприятия, в крайна сметка им е безразлично какви мотиви ръководят инвеститорите - важното е те да дойдат, изтъква ФАЦ. Напоследък обаче те са по-малко - заради проблемите на световната икономика. „Като цяло развитието на преките чуждестранни инвестиции в ЕС, както и в държавите от Източна и Югоизточна Европа бе по-скоро разочароващо през миналата година , а страните от Вишеградската четворка - Полша, Чехия, Словакия и Унгария плюс Румъния отбелязаха особено голям спад, гласи оценката на Виенския институт за международни икономически сравнения.

11-те страни в източната част на ЕС са регистрирали през 2023 година приток на преки чуждестранни инвестиции в размер на 59 милиарда евро, което е около една пета по-малко, отколкото в предходната година. Т.е. изглежда, че Германия и Китай са загубили интереса си към региона, смята икономистката Олга Пиднюк, цитирана от ФАЦ. Но Гита Гопинат от МВФ е убедена, че ЕС е в добра позиция. Комбинацията от развити и напредващи страни предлага много възможности за подкрепа на европейските вериги за доставки. Поради това Общността трябва да се погрижи освен за укрепване на правилата за свободната световна търговия, и за задълбочаване на вътрешния пазар, препоръчва тя. Тъй като наред с фабриката на Nokian в Румъния има място и за други инвеститори, се казва още в публикацията на ФАЦ.

 

Източник: http://www.dw.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини