Проблемите на София, натискът над Терзиев и изборите

Вместо за кражбите от предишни години, общински съветници в София се притесняват за топлото - което никой няма намерение да спира. А градският транспорт обяви протест. Защо това се случва точно сега? От Емилия Милчева.

Какво би се случило с изборните резултати в София, ако столичният градски транспорт стачкува, а преди началото на отоплителния сезон има проблеми с парното заради огромния дълг за природен газ? Такива рискове вече се появиха в столицата, управлявана от близо година от кмета Васил Терзиев, избран с гласовете на ПП-ДБ и „Спаси София“. Трите избирателни района в София пък осигуриха 16 депутатски мандата на ПП-ДБ на изборите на 9 юни, което е 41% от всичките 39, които спечелиха.

Липсата на опит на новия кметски екип, а най-вече на мнозинство в Столичния общински съвет (СОС), улеснява ГЕРБ - политическата сила, управлявала София реално от 2005, когато Бойко Борисов седна на кметския стол. Резултатът е блокаж на решения на новото ръководство на „Московска“ 33, прокарване на интереси и кадри на ГЕРБ в управлението на общински фирми с помощта на БСП и „Има такъв народ“ (ИТН), обрасването с нови дългове към натрупаните през годините.

А затрудненията на столичните общински фирми, чиито услуги ползват най-голям брой граждани, започнаха (случайно или не) със запори, наложени през септември - на старта на предизборната кампания и есенния сезон. Така изискаха безусловно разрешаване, което затруднява Столична община, тъй като ѝ се налага да търси бързи и временни решения за дългогодишни проблеми. Няма как да ги подмине, тъй като ще предизвикат сериозни кризи преди изборите и политическите дивиденти ще консумира ГЕРБ.

И тук се появяват съветниците от ГЕРБ, БСП, ИТН, които добре си партнират в СОС, за да обвинят кмета и екипа му, че не се справят и предлага решения „на парче“. В същото време прокарват свои.

Мините в столичния градски транспорт

На 9 октомври (сряда) Федерацията на транспортните работници към КТ „Подкрепа“ организира протест срещу кмета на София Васил Терзиев. Следващата им стъпка е ефективна стачка, което означава спиране на градския транспорт в столицата, където в действителност живее над ⅓ от населението на България. Поводът за недоволството са липсващите 3.3 милиона лева за бонуси до края на 2024 година за работещите в „Столичен електротранспорт“ и „Столичен автотранспорт“, договорени в споразумение от 26 февруари между кмета и заетите в дружествата.

Кметът Терзиев обеща бонусната система да бъде предложена с актуализацията на бюджета за 2024, но според синдиката ще ги прехвърли за догодина, за да избегне увеличението на основната заплата. На последното си заседание СОС увеличи от 6 милиона на 15 милиона лева заема, който Столична община ще отпусне на градския транспорт, но парите няма да са достатъчни. Наследени са дългове, по-голямата част от които заради неизпълнените задължения на държавата, която не е изплатила 28 милиона лева на Столична община. Средствата са натрупани заради издаването на преференциални карти за градския транспорт най-вече за децата под 12-годишна възраст. Проблемът засяга и други общини, но е най-остър за столицата.

Един запор за 1.2 милиона лева заради разточителен ремонт на общежитие, започнат при управлението на ГЕРБ и кмета Йорданка Фандъкова и още недовършен, извади на светло как са прахосвани парите на софиянци. За скандалния ремонт, чиято обща стойност е за 3 млн. лева, „Сега“ писа още през 2020, но ръководството на „Столичен автотранспорт“ не понесе отговорност. Нещо повече - ГЕРБ, почти всички от БСП заедно с ИТН саботираха предложението на Васил Терзиев и ПП-ДБ-СС новите шефове на ключови общински фирми - „Метрополитен“, Център за градска мобилност, Столичния авто- и електротранспорт, „Топлофикация София“ и „Софинвест“, да бъдат избрани с конкурси. Вместо това наложиха временни бордове, плод на задкулисни договорки, без ръководството на Столична община да е наясно какви са тези 26 човека в тях.

„Никой не може да си позволи да фалира „Топлофикация"

Когато през 2022 тогавашният председател на СОС, днес депутат от ГЕРБ Георги Георгиев каза по БНТ, че никой не може да си позволи да фалира столичната топлофикация, нямаше изненадани. Разбира се, кой ще лиши „Булгаргаз“ от най-големия му клиент, който потребява ⅓ от годишните количествата природен газ, купувани от България. Така едно общинско дружество е издигнато до стълб на енергийната сигурност и му е позволено безконтролно да натрупва дългове за синьо гориво, надхвърлили 1.6 милиарда лева към „Булгаргаз“ и Българския енергиен холдинг (БЕХ). За сравнение бюджетът на София за 2024 година е 2.576 млрд. лева.

Един ден след като столичната топлофикация обяви, че е в готовност за новия отоплителен сезон, „Булгаргаз“ наложи запора, за да си прибере част от натрупаните 800 милиона лева дългове. Веднага последваха уверения, че няма да има проблеми с доставките на парно и топла вода в навечерието на отоплителния сезон. Никой и не вярва, че ще има.

Но пък действията на „Булгаргаз“ станаха повод общински съветници публично да демонстрират притеснения за настъпващия отоплителен сезон, макар да са наясно, че никой няма да спре парното на министерства, агенции, университети, жилищни сгради. А внушенията са, че кметът на ПП-ДБ не се справя. Разрешаването на проблема е още един прът в колелата на новото управление на столицата, тъй като каквато и да е стратегия не би могла да мине без съгласието на СОС. А СОС означава мнозинството на ГЕРБ, БСП и ИТН, които връзват ръцете на избрания с гласовете на ПП-ДБ и „Спаси София“ кмет.

Ще се търси решение с помощта на държавата, обяви кметът Васил Терзиев. Но преди пет месеца служебната власт отмени решението на правителството на Николай Денков да изкупи дълговете за 1.6 милиарда лева на „Топлофикация-София“ с аргумента, че би било държавна помощ. Друго решение едва ли ще се намери, но липсата на такова ще налее бензин в кампанията, която ГЕРБ води срещу управлението на столицата, като дори го обвинява за свои добре забравени грехове.

Наливането на поредни милиони на данъкоплатците означава да се „преглътнат“, без да бъде търсена отговорност, всички разхищения и кражби в дружеството, превъзлагани ремонти на определени фирми, спорни договори за продажби на ток през борсата на определени търговци и такива с неизгодни клаузи с търговци на емисии. Всичко това през близо двете десетилетия управление на Столична община от ГЕРБ, заедно с едни 80 милиона лева за инвестиционната програма на „Топлофикация-София“, които потънаха в КТБ.

Финансовото състояние на столичното парно е такова, че няма да се намерят кандидати и за публично-частно партньорство при тази камара дългове. Липсва каквато и да е публичност за задълженията за неплатено парно, натрупани от институции и учебни заведения и как върви събираемостта. Но вместо за кражбите и непрозрачността през всички тези години, общински съветници се притесняват за топлото - което никой няма намерение да спира. Предизборната кампания върви с пълна сила.

 

Източник: http://www.dw.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини