Няма нарушения при проверките на ОДБХ в училищните столове и бюфети в Хасковско

    Българската агенция по безопасност на храните извършва засилени проверки в училищните столове и бюфети в Хасковска област и в цялата страна. Служители от Областната дирекция в Хасково днес инспектираха пункта за раздаване на закуски в СУ „Св. Паисий Хилендарски“ в областния град. Тази сутрин учениците от 1 до 4 клас получиха бутерки със сирене и спанак.

    При инспекцията не бяха открити нарушения. „Нашата проверка установи, че тук условията отговарят на изискванията на действащото законодателство – закуските са в срок на годност, съобразни са с изискванията на Наредба №2 за училищното хранене, опаковката на закуската не е с нарушена цялост. Работният персонал, който раздава храната, разполага с пълно окомплектовано работно облекло, както и с редовно заверена лична здравна книжка. Хигиената в обекта също отговаря на изискванията“, каза за Haskovo.net и eTV инж. Камелия Дечева – инспектор в отдел „Храни“ в ОДБХ – Хасково, която беше придружена от д-р Олга Господинова.

    „Всеки ден всички деца от 1 до 4 клас получават безплатна закуска. Децата имат изградени навици и знаят в колко часа трябва да дойдат, за да си получат закуската. Ангажиментът за получаване е на дежурните за деня двама ученици от всеки клас, които я отнасят в класните стаи“, каза Павлина Попова - вр.и.д. директор на СУ „Св. Паисий Хилендарски“. Тя уточни, че такива проверки се правят поне два пъти в годината – в началото на учебната година и в началото на втория срок, но има и изненадващи инспекции.

    Проверките на БАБХ в цялата страна започнаха в началото на учебната година и ще продължат до 11 октомври. В Хасковска област са извършени 38 проверки в училищни столове, бюфети, обекти по Закона за храните на територията на училищата и кетъринг фирми, доставящи храна на учебните заведения в цялата страна. Предстои да бъдат извършени още 32 проверки.

    Проверяват се произходът и правилното съхранение на суровини и храни, сроковете на съхранение на храните, спазването на изискванията за предоставяне информацията за храните на потребителите, етикетиране.

    При установяване на несъответствия ще се предприемат действия в съответствие с действащото законодателство в областта на храните.

    При инспекцията в Хасковска област до момента не са открити нарушения. На едно-две места са открити несъществени несъответствия, които не са нарушения и не влияят пряко на безопасността на храните, уточни инж. Дечева. Става дума за нередовно попълнени дневници по самоконтрол. В тази връзка от ОДБХ са издали предписания на бизнесоператора, които в най-кратък срок трябва да бъдат изпълнени. Иначе хигиенните условия са в норми.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Бъ
      бъзз
      5 0
      16:12, 4 окт 2024
      Всички деца от 1 до 4 клас получавали безплатна закуска.

      Някога нямаше безплатна закуска.
      Но учехме повече и бяхме повече.
      Много повече.
      И без безплатна закуска.
      • Ро
        родител
        3 0
        16:28, 4 окт 2024
        И тогава и сега има и ще има плъхове, мишки, хлебарки и мухи около столовете. Няма да се учудя ако се поискат пари от родителите за закупуване на капани и примамки, защото гризачите редовно изяждат закуската и намалят порциите на дечицата.
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини