Цените на петрола скочиха в азиатската търговия на фона на ескалиращото напрежение в Близкия изток

Цените на петрола скочиха с повече от долар в днешната азиатска търговия. Опасенията за прекъсване на добивите от региона на Близкия изток, след като Иран вчера предприе ракетната атака срещу Израел, тласнаха нагоре петролните котировки, информира Ройтерс.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, поскъпнаха с 1 долар или 1,36 на сто до 74,56 долара за барел.

Американският лек суров петрол (WTI) се покачи с 1,07 долар или 1,53 на сто до 70,90 долара за барел.

По време на вчерашната търговия и двата договора скочиха с повече от 5 на сто.

Атаката на Иран, която е член на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), повишава перспективата за прекъсване на доставките, коментираха анализатори от Ей Ен Зи, добавяйки, че производството на петрол в Иран е нараснало до шестгодишен връх от 3,7 милиона барела на ден през август.

„Една голяма ескалация от страна на Иран рискува да въвлече САЩ във войната“, предупредиха от „Кепитъл икономикс“ (Capital Economics).

„Иран е източник на около 4 на сто от световния добив на петрол, но важно съображение ще бъде дали Саудитска Арабия ще увеличи производството, ако иранските доставки бъдат прекъснати“, обясниха експертите.

Очаква се по-късно днес министрите от мониторинговия комитет (JMMC) на ОПЕК+ да проведат онлайн заседание, на което да направят преглед на пазара на черно злато.

 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини