Откриха 1 086 400 контрабандни цигари в два тира

    1 086 400 къса контрабандни цигари откриха митническите служители при две проверки на товарни автомобили, влизащи в страната от Турция, съобщиха от Агенция „Митници“.

    По-голямото количество тютюневи изделия са открити на 28.09.2024 г., когато на ГКПП „Капитан Андреево“ пристига влекач с полуремарке с чужда регистрация. Водачът – турски гражданин, представил пред митническите служители документи за превозваната стока – метални детайли за машини от Турция през България за Унгария. По метода „анализ на риска“ превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка. В хода на контролните действия в товарното помещение, сред декларираната стока са открити кашони, съдържащи тютюневи изделия. Открити са 1 046 400 къса (52 320 кутии) цигари с турски акцизен бандерол на стойност 335 828 лева.

    Цигарите са задържани. По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура – Хасково. На шофьора с инициали И.Е., 61-годишен, е повдигнато обвинение и му е наложена мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 6000 лева. С постановление на Окръжна прокуратура — Хасково на обвиняемия е била наложена забрана да напуска пределите на страната, освен с разрешение на прокурора, допълниха от държавното обвинение.

    Ден преди това в друг товарен автомобил, превозващ стока от Турция за Нидерландия, отново сред декларираната стока, са открити 40 000 къса (2000 кутии) цигари с чужд акцизен бандерол. На водача е съставен акт по Закона за митниците за опит да бъдат пренесени стоки през държавната граница без знанието и разрешението на митническите органи.

    Общото количество на задържаните цигари през месец септември е близо 1 260 000 къса (63 000 кутии).
    Нарушенията са разкрити в рамките на съвместната операция по противодействие на контрабандата с участието на екипи от Агенция „Митници“, ГД „Борба с организираната престъпност“, ГД „Гранична полиция“ и Национална агенция за приходите.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини