Нощ на обстрел и протести в Ливан

33-ма души са загинали при вчерашните израелски удари в Ливан, близо 200 са ранените. Убийството на лидера на Хизбула Хасан Насрала предизвика масови протести.

Отбранителната армия на Израел ЦАХАЛ нанесе десетки нови удари по обекти на Хизбула в Ливан. Атаките на израелската авиация са били насочени срещу оръжейни складове и ракетни пускови установки на терористичната групировка. На сутринта ударите са продължили в южната част на Ливан.

По данни на ливанското министерство на здравеопазването, в резултат от израелските удари до момента са загинали над 700 души. Бойците от Хизбула започнаха да нападат през границата израелските войски още на следващия ден, след като на седми октомври 2023-а година техният съюзник - радикалната палестинска групировка Хамас - извърши безпрецедентна атака срещу Израел, слагайки началото на войната в ивицата Газа.

В Ливан е обявен тридневен национален траур

След потвърждаването на смъртта на лидера на Хизбула Хасан Насрала десетки хора се включиха в протести в различни точки, включително в Ливан, Йордания и Иран. Ливанското правителство обяви тридневен национален траур за убития лидер на Хизбула. Петдневен траур обяви и иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей. Президентът на Съединените щати Джо Байдън определи ликвидирането на Насрала като мярка, носеща справедливост и отново призова за прекратяване на огъня.

Нетаняху предупреди Иран да не отмъщава

Израелският премиер Бенямин Нетаняху отправи предупреждение към Иран - да не атакува Израел в знак на отмъщение за убийството на лидера на Хизбула Хасан Насрала. Нетаняху се обърна към ръководството в Техеран по следния начин: „Заявявам на режима на аятоласите - който ни нападне, ще бъде нападнат от нас“. Същевременно той предупреди: „Няма нито едно място в Иран или в Близкия изток, което да не може да бъде достигнато от дългата ръка на Израел“.

Израелският премиер определи целенасоченото убийство на Насрала като „разчистване на сметки с един масов убиец“. Нетаняху изтъкна, че Насрала носи вината за смъртта на безброй израелци, стотици американци и десетки французи. Неговото ликвидиране било необходима стъпка за промяна в съотношението на силите в Близкия изток.

 

Източник: Дойче веле

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини