Путин предлага промени в ядрената доктрина на Русия. Какви са те и доближават ли света до ядрена война?

Владимир Путин предлага да използва ядрено оръжие, ако получи информация за масово изстрелване на крилати ракети, безпилотни самолети или други самолети на руска територия. Той обяви поправките в документа за основите на държавната политика в областта на ядреното възпиране и военната доктрина на заседание на Съвета за сигурност на Русия.

Ако предложените от Путин промени бъдат приети, Русия ще може да използва ядрени оръжия дори ако бъде атакувана от неядрена сила, но с подкрепата на ядрена сила и в отговор на използването на масирана въздушно-космическа атака. По-рано Владимир Путин предупреди, че атаките със западни оръжия срещу Русия от страна на украинските въоръжени сили ще бъдат възприети като участие на НАТО във войната.


В навечерието на заседанието на руския Съвет за сигурност американският вестник The Washington Post, цитирайки руски официални лица и анализатори, написа , че ядрените заплахи на Кремъл са започнали да губят силата си и затова Владимир Путин трябва да търси „по-фин и ограничен ” отговор в ситуация, в която Украйна може да получи разрешение да удари западни оръжия с голям обсег на руска територия.


Ръководителят на кабинета на президента на Украйна Андрий Ермак нарече изнудване плановете на Кремъл да промени ядрената доктрина. Според него на Путин вече не му остават инструменти за сплашване на света. А съветникът на ръководителя на канцеларията на президента на Украйна Михаил Подоляк нарече изявленията на руския президент „репутационно дъно“.


Междувременно Владимир Зеленски, говорейки на заседание на Общото събрание на ООН, отново обяви , че Москва се готви да удари атомни електроцентрали в Украйна.


„Путин планира атаки срещу нашите атомни електроцентрали и тяхната инфраструктура с цел изключване на станциите от електропреносната мрежа, между другото, с помощта на сателити на други страни Русия получава изображения и подробна информация за нашата ядрена инфраструктура Но каква всъщност е заплахата с ракета или дрон, всеки критичен инцидент в енергийната система може да доведе до ядрена катастрофа.


Полският президент Анджей Дуда коментира потенциалната ядрена заплаха в Украйна, като каза, че има опасност от атака срещу атомна електроцентрала в Украйна и трябва да се вземат предвид възможните последствия. А словашкият президент Петер Пелегрини обяви повишена бдителност в страната. Планират да измерят нивото на радиация на границата с Украйна. Пелегрини предупреди, че евентуална руска атака срещу ядрените съоръжения на Украйна може да доведе до трагедия, подобна на Чернобил.


Могат ли промените в ядрената доктрина на Русия да доближат света до ядрената война? Това обясни в ефира на „Настояще време“ Павел Подвиг, старши изследовател в Института за изследване на разоръжаването на ООН
Според експерта промените не са много, а формулата, че Русия ще счита за съвместна атака от неядрена държава с подкрепата на ядрена държава, е съществувала и преди.


„Във всяка формула се говори за агресия, в отговор на която Русия е готова да разгледа и ще счита, че има право да използва ядрено оръжие. Първо, какво е агресия? Ще бъде ли агресия, както е записано в доктрината, която застрашава самото й съществуване? В този случай е много трудно да си представим такъв вид агресия“, казва Павел Подвиг. „Най-важният въпрос според мен е какво означава „използване на ядрено оръжие“ по какъв начин, с каква цел, срещу какви обекти?


Във всеки случай експертът е сигурен, че решението за удар ще бъде взето лично от Путин. Но според него заседанието на Съвета за сигурност не е доближило света до ядрена война.


„Първо, всичко това беше очаквано“, казва той, „второ, все още не сме забелязали никакви значителни промени. Всичко това остава на ниво изявления и не виждаме никакви реални стъпки към ескалация Засега смятам, че трябва да сме нащрек, но от друга страна, не трябва да реагираме прекалено силно. Усилията трябва да са насочени към разбиране, че в действителност използването на ядрени оръжия е неприемливо във всяка ситуация. Опитайте се да се обедините около тази позиция всяка възможна страна."

 

 

Източник: FrogNews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини