В последния ден на 50-ия парламент: Депутатите подготвят декларация за РСМ

Причината е изостреният тон между София и Скопие

В последния ден на 50-ото Народно събрание депутатите подготвят декларация за Северна Македония. Заради размяната на реплики в последните седмици с южната ни съседка беше свикано и извънредно заседание на Външната комисия.


Междувременно постоянните представители на ЕС единодушно решиха да започнат преговори с Албания за членство в ЕС на вчерашното си заседание в Брюксел. Стартът ще бъде даден на 15 октомври в рамките на междуправителствена конференция. На практика това означава разделяне на Албания и Северна Македония, уточняват дипломатически източници в Брюксел.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова родните политици да не действат емоционално.

„Искам да уверя българския народ, че всичко, което сме направили в ЕНП, в ЕС, се чува много добре. Те не плащат, не обиждат, а резултатът е, че Албания върви напред. Тя прие българското малцинство, а нашите колеги от Северна Македония да понасят това, което тяхното поведение към днешна дата е сътворило. Да не действаме емоционално, а прагматично. Понякога казват, че отмъщението е най-хубаво, когато е хладно и студено. Ние, като държава, трябва да се държим на висота и да не влизаме в тона на някакъв министър“, каза Борисов.

„Нормална е реакцията на Брюксел след изказванията, особено от миналата седмица от страна на официалните лица в РСМ. По какъв ли не начин ни нарекоха. Мисля, че това беше съвсем справедливо решение“, коментира Борислав Гуцанов от БСП.

„Това е най-нормалното нещо на света. Северна Македония не отговаря на поетите ангажименти, които е подписала сама в преговорната рамка. Те не могат дори да се надяват да започнат преговори, още повече с непремерените изказвания на техните ръководители. Най-нормално е да стоят там, където стоят - извън ЕС. Никога няма да започнат преговори, ако не променят поведението си и не приемат българите в Конституцията“, твърди Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН.

 

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини