Ръководството на германската партия „Зелените“ подаде оставка заради поражението на местните избори

Цялото ръководство на германската партия „Зелените“ тази сутрин обяви, че ще подаде оставка през ноември заради слабите резултати на местните избори, предаде ДПА.

„Необходим е нов старт“, каза на пресконференция съпредседателят на „Зелените“ Омид Нурипур.

След пораженията на изборите в Тюрингия, Саксония и Бранденбург партията, по думите му, преживява „най-дълбоката криза от десетилетие“. „Поемаме отговорност“, добави Нурипур и отбеляза, че е „дошло време да предаде съдбата на партията в нови ръце“.

Другият съпредседател на „Зелените“ – Рикарда Ланг, също посочи, че „са нужни нови лица, които да изведат партията от кризата.

На местните избори в неделя в източногерманската провинция Бранденбург „Зелените“ загубиха всичките си места в местния парламент, след като не успяха да преодолеят 5-процентната бариера за излъчване на представители. Партията получи едва 4,1% от гласовете – рязък спад от 10,7%, които формацията взе там на предишните избори през 2019 г.

На 1 септември „Зелените“ отчетоха загуби и на изборите в провинции Саксония и Тюрингия. Те нямат да имат представители в новия състав на местния парламент в Тюрингия, а в Саксония едва преминаха 5-процентната бариера с 5,1% от гласовете.

На национално равнище партията в момента е втората по големина в трипартийния кабинет на канцлера Олаф Шолц.

Катя Маст, представителка в Бундестага на управляващата в Германия Социалдемократическа партия (ГСДП), каза, че очаква оставката на ръководството на „Зелените“ да доведе до трусове в партията, но не и в правителството.

Маст, чиято партия управлява заедно със Свободнодемократическата партия (СвДП) и „Съюз 90/Зелените“, отбеляза, че е взела под внимание днешното решение на Рикарда Ланг и Омид Нурипур да се оттеглят.

„Допускам, че това означава пренареждане в рамките на партия „Зелените“, а не в правителството и в парламентарната група на „Зелените“, каза тя за партията, чийто член е и министърът на икономиката Роберт Хабек.

„Зелените“ планират партийна конференция във Висбаден от 15 до 17 ноември, на която трябва да бъде избрано новото ръководство.

 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини