Областите с най-много столетници са региони с най-много пенсионни измами

„Данните за човешкото дълголетие са пълен боклук“, казва носител на Антинобелова награда за 2024 г.

Антинобеловата награда за 2024 г. за демография бе присъдена на Сол Джъстин Нюман (Saul Justin Newman) за изследването му, подчертаващо недостатъците в системите за водене на записи в райони, известни с много столетници.

Работата му изследва несъответствията в регистрите за раждане и смърт, особено в региони като Окинава, Япония и части от Италия и Гърция, където непропорционално голям брой хора твърдят, че са постигнали изключително дълголетие (така наречените „Сини зони“).

Нюман установява, че много от тези твърдения вероятно се дължат на грешки или пропуски в документацията, а не на истинско биологично дълголетие.

Фалшиви дълголетници

„Започнах да се интересувам от тази тема, когато през 2010 г. развенчах няколко статии в Nature и Science за екстремното дълголетие. Като цяло твърденията за това колко дълго живеят хората в повечето случаи не отговарят на истината. Проследих 80 % от хората на възраст над 110 години в света (останалите 20 % са от държави, които не могат да бъдат анализирани смислено). От тях почти никой няма акт за раждане. В САЩ има над 500 такива хора; седем от тях имат акт за раждане. Още по-лошо е, че само около 10 % имат смъртен акт“, разказва Нюман в интервю, публикувано в Тhe Сonversation.

Сините зони - региони, в които се предполага, че хората достигат най-често до 100-годишна възраст - в продължение на почти 20 години се рекламират на обществеността като дълголетието в тези сини зони се приписва на начин на хранене, социални връзки и благоприятна генетика.

„Те са обект на тонове научен труд, популярна документалистика на Netflix, тонове готварски книги за неща като средиземноморската диета и т.н.", но Нюман установява, че тези региони се характеризират също и с ниски доходи, ниско ниво на грамотност, високи нива на престъпност и кратка продължителност на живота."


Окинава в Япония е една от тези зони. През 2010 г. японското правителство извършва преглед, който установява, че 82% от регистрираните японци на възраст над 100 години са мъртви.

„Тайната на това да доживееш до 110 години се състои в това да не регистрираш смъртта си“, се шегува Нюман

Японското правителство провежда едно от най-мащабните изследвания на храненето в света, което датира от 1975 г, което показва, че населението на Окинава има най-лошо здраве в Япония, а тук се консумират най-малко зеленчуци и най-много алкохол.

Подобно е положението в останалите сини зони. Според Евростат Сардиния е на 51-во място по продължителност на живота в Европа от 128 региона, а Икария е на 109-то място.

„При гърците, по мои изчисления, поне 72% от столетниците са мъртви, изчезнали или по същество са случаи на пенсионни измами“, подчертава Нюман.

Как се обясняват грешните данни?

Причините са различни.

„В Окинава най-добрият показател за това къде са столетниците е къде американците са бомбардирали архивните служби по време на войната“, посочва Нюман, позовавайки се на унищожени и загубени архиви или погрешно записани от окупационните власти.

Според гръцките пенсионни служби над 9 000 души на възраст над 100 години са починали и същевременно получават пенсия. В Италия през 1997 г. е установено, че около 30 000 „живи“ получатели на пенсии са мъртви.

„Регионите, в които хората най-често достигат 100-110-годишна възраст, са тези, в които има най-голям натиск за извършване на пенсионни измами, а също така са и с най-лоши показатели“, отбелязва Нюман.

Сините зони. Кредит: bluezones.com


Колко важни са данните за човешкото дълголетие?

Не е ясно, доколко данните са изкривени от измами, грешки и пожелателни мисли. Може би решението е учените да разработят мерило за човешката възраст, което не зависи от документите, а след това получените данни да се използват, за да се изградят показатели, които да помогнат да се измери вярно човешката възраст.

Данните за продължителността на живота се използват за прогнози за бъдещата продължителност на живота, те се използват за определяне на размера на пенсиите на всички. Става дума за трилиони долари пари за пенсии. Ако данните са грешни, тогава и прогнозите са такива.

Това означава също, че се отделят грешни суми за планиране на болници за грижим за старите хора в бъдеще. Застрахователните премии се основават на тези данни.

Каква е прогнозата за истинското човешко дълголетие на Нюман?

Според Нюман „вероятно продължителността на живота е свързана с богатството“.

Богатите хора не се стресират и се хранят и тренират добре.

Наскоро Нюман е публикувал препринт, в който анализираданните на ООН за смъртността през последните 72 години. Местата, които постоянно достигат 100 години с най-високи темпове според ООН, са Тайланд, Малави, Западна Сахара (която няма правителство) и Пуерто Рико, където актовете за раждане са напълно отменени като правен документ през 2010 г., защото са били пълни с пенсионни измами.

„Тези данни са просто пълен боклук“, отсича Нюман.

Наградите Антинобел (Ig Nobel), създадени през 1991 г. от списанието за научен хумор Annals of Improbable Research, се присъждат ежегодно, за да отбележат необичайни или смешни научни постижения, които „първо карат хората да се смеят, а след това ги карат да се замислят“.

Изследването на Нюман ни кара да преосмислим популярните възприятия за горещите точки на дълголетието и подчертава необходимостта от надеждни демографски данни, които са много важни в области като общественото здравеопазване и геронтологията, които разчитат на точни данни, за да разберат стареенето и да разработят ефективни политики за подкрепа на по-възрастното население.

Справка: Supercentenarian and remarkable age records exhibit patterns indicative of clerical errors and pension fraud; Saul Justin Newman; bioRxiv  March 14, 2024. doi: https://doi.org/10.1101/704080

Източник: ‘The data on extreme human ageing is rotten from the inside out’ – Ig Nobel winner Saul Justin Newman, Тhe Сonversation

 

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини