„Сиела Норма“: Очакваме договорът с ЦИК да се сключи до края на седмицата

На нас не ни се предоставя достъп до хартията, каза изпълнителният директор Веселин Тодоров

„Не ни се предоставя достъп до хартията. Докосваме я за първи път, когато инсталираме машините в секциите. Не може да направим някаква оценка или анализ. Очаквам договорът с ЦИК да се сключи до края на седмицата“. Това каза за БНР Веселин Тодоров, изпълнителен директор на „Сиела Норма“.

„Машините са същите, принтерите са същите и софтуерът е същият. Ние не може да имаме някакви нови претенции. Когато ние доставяхме хартията - последно през октомври 2022 г., от 11 хиляди машини, имаше две с проблеми, свързани с принтерите, не непременно с хартията. На последните избори бяха 100. Като процент проблемите растат, което означава, че всеки път хартията е може би по-лоша от предишния“, посочи той.

„Могат да се доставят сканиращи машини, които доставят по същата технология обобщени резултати и за гласувалите на хартия“, посочи още Тодоров.

Веселин Тодоров коментира и проблема с остарялата памет на флашките на машините. „Тези флаш памети не са много надежден носител на информация от гледна точка на архивирането ѝ. Те може да се ползват за някакъв период, но не за 10 или 20 години. За някои от тях минаха повече от пет години. Според нас е задължително да бъдат подменяни. Не са много скъпи. Дори малка промяна в данните е повод за спиране на машината“, коментира той.

 

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини